现代快速生产时代可以在很短的时间内将产品提供给客户,但这也造成了损失——我们吃的是低质量的产品,并担心我们的长期健康。学会识别自己在吃什么。
Prehrambni proizvodi slabe kakovosti nimajo zgolj slabega okusa, temveč lahko povzročijo tudi 健康问题. Ravno zato je izbira prave hrane zelo pomembna. Morda vam kateri izmed teh načinov pomaga pri presojanju, kakšna je kakovost hrane, ki jo jeste.
蛋
Vsa jajca so na prvi pogled videti enaka, zato ne moremo vedeti, koliko so stara. S kozarcem vode to lahko preverite – postavite jajce v kozarec z vodo in opazujte, kaj se zgodi. Če jajce potone in se posede na dno kozarca, je sveže. Ko plava na vodi, pa je staro približno teden ali dva tedna. Jajce plava, ker v lupino dostopa več zraka.
牛油果
Obstajajo nekateri nasveti, kako izbrati pravi avokado. Opazujte barvo na vrhu avokada – če je močno zelena, je verjetno premalo zrel. Močno rjav vrh pomeni, da je prezrel in da bo avokado verjetno v notranjosti gnil.
西瓜
Če razrežete lubenico in opazite razpoke na površini, bi bilo najbolje, da jo zavržete – razpoke lahko povzročijo kemikalije, ki jih nekateri kmetje uporabljajo za večjo rast lubenic. Te pa naj bi vodile do zdravstvenih težav in zastrupitev.
香蕉
Glavna razlika med ekološkimi in neekološkimi bananami 是为了 slednje lahko goji z uporabo sintetičnih gnojil, insekticidov in herbicidov. Ekološko sadje se goji le s pomočjo naravnih snovi.
Pri izbiri banan naj bi se izogibali sivkastim barvam banan, saj to pomeni, da so jih nabrali, preden so bile zrele, ali so jih predolgo hranili v neprimernih pogojih. Izbrati bi morali banane živahne rumene barve, ki imajo črne pike.
Sušeno sadje
Nekateri proizvajalci dodajajo konzervanse suhem sadju, da ga naredijo bolj privlačnega in preprečijo izgubo barve. Takšno sadje lahko vsebuje sulfite, ki so nevarni za zdravje, zato bi morali izbrati suho sadje z naravnimi rjavkastimi ali sivimi barvami, in ne s svetlo obarvanimi in sijočimi barvami.
草莓
Obstaja več nasvetov o tem, kako izbrati dobre jagode. Primerne naj bi bile jagode s svetlo rdečo barvo, ki nimajo belih pik, ki nakazujejo, da jagode še niso zrele. Ne bi se smeli bati tudi nepopolnih oblik jagod, saj ravno ‘popolne’ jagode ne zagotavljajo dobrega okusa.
巧克力
Nekateri proizvajalci zavajajo kupce glede tega, kolikšno vsebnost kakava ima čokolada. To lahko preverite tako, da prelomite čokolado in poslušate zvok. Lomljenje čokolade z visoko vsebnostjo kakava bo proizvedlo glasen ‘klik’ zvok. Čokolada z manjšo vsebnostjo kakava pa bo naredila nežen in dolgočasen zvok.
Maslo
Maslo je zelo pogosto ponarejeno, zato je pomembno vedeti, kako izbrati pravega. Naravno maslo je narejeno iz mleka in je praviloma dražje kot njegovi nadomestki. Pravo maslo ima naravno barvo in se enakomerno topi. Nadomestki masla pa puščajo kapljice na površini in se hitreje topijo.