fbpx

餐厅日——新鲜美食节

V toplejših mesecih so zaželene restavracije na prostem, naj bo to mestni park, bližnji gozd, ulice, plaže ... pozimi pa je bolj prijetno doma na toplem ali v kakšni odštekani hali, pisarni …

假设有一天我们在公园里开了一家餐馆。我们准备了最美味的美食、鲜榨柠檬水,在桌子上铺上漂亮的桌布,在上面放上鲜花,然后“哒哒”——欢迎第一批客人。不,这不是梦。今天是餐厅日,一个新鲜的烹饪节日。

重要信息
什么时候?
在哪里?
斯洛文尼亚多个地点
组织者
脸书活动
入场费

餐厅日 je kulinarični festival, v okviru katerega lahko prav vsak za en dan odpre svojo restavracijo. Kjerkoli in kadarkoli na točno določeni dan. Na leto se Dan restavracij zgodi štirikrat, enkrat na sezono oziroma letni čas. Številnim kulinaričnim dogodkom se tako pri nas zdaj že drugič pridružuje Dan restavracij. K nam ga je novembra lani prvič pripeljala ekipa Mačje pite, ki pravi, da je ta v primerjavi z ostalimi bolj družbeno naravnan, saj poleg uresničitve želje po lastni restavraciji spodbuja k skupni kuhi in uživanju hrane: »Posamezniki lahko odprejo lastno restavracijo, kavarno ali slaščičarno za en dan in tam drugim pokažejo svoje kulinarične sposobnosti. To lahko storijo v svojem domu, na vrtu ali jasi v gozdu”。

Najbližjo restavracijo lahko poiščemo na spletni strani Dneva restavracij, če pa smo dovolj pogumni, se lahko projekta lotimo tudi sami. Svojo restavracijo preprosto označimo na zemljevidu, objavimo meni, čas odprtja restavracije in podobno. Pravil, kakšna mora biti objava ali kako mora restavracija delovati, ni. »Lahko se zbere skupina prijateljev in pripravi pravo pojedino z več hodi, lahko si nekdo zamisli »finger-food party« ali pa se kdo odpravi na ulico s »food-kartom«! Tega pa ne smejo početi uveljavljene restavracije ali podjetja, ki se ukvarjajo s kulinariko, prav tako ni zaželeno, da se dan izkorišča za kakršnokoli politično ali versko propagando,« pojasnjujejo pri Mačjih pitah. Družbo mladih nadebudnežev, ki postaja vse bolj znana tudi po peki najrazličnejših pit, je najbolj vznemiril koncept dogodka, saj se jim je zdel zabaven in zanimiv, predvsem pa nekaj novega. Da projekt podprejo in za en dan odprejo vrata svoje restavracije so se odločili lani: »V Ljubljani imamo ogromno navdihujočih kulinaričnih zgodb, ki smo se jih odločili razširiti”。

Od načrtov do lastne restavracije

Ključnega pomena za odprtje restavracije je vsekakor pravočasno načrtovanje. Če se bomo tudi sami pridružili kuharskim gurmanom, moramo izbrati primerno in dostopno lokacijo ter pripraviti promocijski material. Odločiti se moramo, kakšne jedi bomo pripravili in paziti, da bodo te časovno izvedljive. Mačje pite, ki imajo s tem že izkušnje, poudarjajo, da moramo nekaj dni pred velikim dnem nakupiti zadostno količino hrane in opremiti prostor za sprejem gostov. »Priporočljivo je pripraviti preizkušeno jed, za katero vemo točno, koliko časa je potrebnega za njeno pripravo. Na sam “Restaurant day” moramo biti toliko organizirani, da gostje ne čakajo predolgo na obrok ali da jih ne povabimo preveč! Vseeno poskrbimo za dobro vzdušje, saj vsi obiskovalci vedo, da gre za amatersko restavracijo, ki si lahko privošči kakšen polom tu in tam,« dodajajo.

Seveda, redko gre vse po načrtu, saj nismo organizatorji dogodka, temveč le sodelujoči. Mar ni bistvo ravno v tem, da se zabavamo? Ekipa Mačjih pit še upa, da je dogodek, kot je Dan restavracij, pokazatelj večje odprtosti ljudi。 »Ne samo do novih izkušenj, temveč tudi do soljudi. Spoznati nove in zanimive ljubitelje dobre hrane je vedno zanimiv, zabave in na nek način adrenalinski dogodek, ko zamujaš s pripravami zadnjega hoda ali pozabiš na ogenj in se ti zažge najljubša omaka”。

Zato pogumno kuharske kape na glavo in zavihajmo rokave. S svojimi dobrotami se bomo tako štirikrat na leto, 15. februarja, 16. maja, 16. avgusta11 月 21 日, pridružili več tisočim restavracijam in poskrbeli za pravo kulinarično dogodivščino.

更多信息

更多信息:
www.restaurantday.orgmacjepite.blogspot.com

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。