假设有一天我们在公园里开了一家餐馆。我们准备了最美味的美食、鲜榨柠檬水,在桌子上铺上漂亮的桌布,在上面放上鲜花,然后“哒哒”——欢迎第一批客人。不,这不是梦。今天是餐厅日,一个新鲜的烹饪节日。
餐厅日 je kulinarični festival, v okviru katerega lahko prav vsak za en dan odpre svojo restavracijo. Kjerkoli in kadarkoli na točno določeni dan. Na leto se Dan restavracij zgodi štirikrat, enkrat na sezono oziroma letni čas. Številnim kulinaričnim dogodkom se tako pri nas zdaj že drugič pridružuje Dan restavracij. K nam ga je novembra lani prvič pripeljala ekipa Mačje pite, ki pravi, da je ta v primerjavi z ostalimi bolj družbeno naravnan, saj poleg uresničitve želje po lastni restavraciji spodbuja k skupni kuhi in uživanju hrane: »Posamezniki lahko odprejo lastno restavracijo, kavarno ali slaščičarno za en dan in tam drugim pokažejo svoje kulinarične sposobnosti. To lahko storijo v svojem domu, na vrtu ali jasi v gozdu”。
Od načrtov do lastne restavracije
Ključnega pomena za odprtje restavracije je vsekakor pravočasno načrtovanje. Če se bomo tudi sami pridružili kuharskim gurmanom, moramo izbrati primerno in dostopno lokacijo ter pripraviti promocijski material. Odločiti se moramo, kakšne jedi bomo pripravili in paziti, da bodo te časovno izvedljive. Mačje pite, ki imajo s tem že izkušnje, poudarjajo, da moramo nekaj dni pred velikim dnem nakupiti zadostno količino hrane in opremiti prostor za sprejem gostov. »Priporočljivo je pripraviti preizkušeno jed, za katero vemo točno, koliko časa je potrebnega za njeno pripravo. Na sam “Restaurant day” moramo biti toliko organizirani, da gostje ne čakajo predolgo na obrok ali da jih ne povabimo preveč! Vseeno poskrbimo za dobro vzdušje, saj vsi obiskovalci vedo, da gre za amatersko restavracijo, ki si lahko privošči kakšen polom tu in tam,« dodajajo.
Seveda, redko gre vse po načrtu, saj nismo organizatorji dogodka, temveč le sodelujoči. Mar ni bistvo ravno v tem, da se zabavamo? Ekipa Mačjih pit še upa, da je dogodek, kot je Dan restavracij, pokazatelj večje odprtosti ljudi。 »Ne samo do novih izkušenj, temveč tudi do soljudi. Spoznati nove in zanimive ljubitelje dobre hrane je vedno zanimiv, zabave in na nek način adrenalinski dogodek, ko zamujaš s pripravami zadnjega hoda ali pozabiš na ogenj in se ti zažge najljubša omaka”。
Zato pogumno kuharske kape na glavo in zavihajmo rokave. S svojimi dobrotami se bomo tako štirikrat na leto, 15. februarja, 16. maja, 16. avgusta 和 11 月 21 日, pridružili več tisočim restavracijam in poskrbeli za pravo kulinarično dogodivščino.