fbpx

自制冰淇淋——美味又健康的替代品

让我们用一勺美味又健康的冰淇淋来迎接春天,我们可以在家轻松准备。除了简单的食谱外,我们还提供了适合所有不吃鸡蛋、乳糖和麸质的人的替代品,我们还询问了这种受欢迎的甜点来自哪里以及它的积极特性是什么。

Izvor najbolj priljubljene sladice na svetu

Začetki 冰淇淋 segajo v čas štiri stoletja pred našim štetjem, ko je rimski cesar Neron svojim možem prinesel led v kombinaciji s sadnimi prelivi. Antropologi so ugotovili, da je zanimivo tehniko prinesel v Evropo iz 中国的, kjer so v zmrznjen sneg iz planin vmešali sadje, vino in med. Mleko so sladoledu dodali malce kasneje.

Doma narejeni kokosov sladoled. Foto: ThinkStock
Doma narejeni kokosov sladoled. 照片:ThinkStock

Krivci za to, da je sladoled postal prava kulinarična poslastica, pa so seveda 意大利人, ki so ledeni sladici za bolj kremasto teksturo dodali jakovo mleko in sadne prelive. Z različnimi sladoledisorbeti so se v starih časih razvajali predvsem višji sloji na italijanskih in francoskih kraljevih dvorih. Sladoled je do danes doživel še kar nekaj sprememb. Zdi se, da se v današnjih časih vračamo k začetkom nastanka slastne sladice, saj vedno bolj osveščeni vedno raje posegamo po naravnih in zdravih sestavinah.

Preverimo recepte za vegansko ledeno poslasticobolj zdrave čokoladne sanje 和 presno čokoladno poslastico.

Zanimiva dejstva o sladoledu

  • Sladoled je lahko, če ga pripravimo sami, pravzaprav popoln obrok, saj v svoji mamljivi kremasti teksturi skriva pravo zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravljenega iz svežega sadja bi lahko uvrstili celo na seznam zdrave prehrane, saj s slastnim zalogajem dobimo zlata vredne vitamine A, D, E in K.
  • Za največje ljubitelje 冰淇淋 veljajo prebivalci 新西兰美国人, saj v letu dni zaužijejo povprečno od 22,5 do 26,3 litra na prebivalca. V primerjavi z drugimi državami 斯洛文尼亚人 nismo ravno visoko na lestvici, saj naj bi povprečen Slovenec v letu dni pojedel približno štiri litre sladoleda. Kljub temu pa je sladoled tudi pri nas ena najbolj priljubljenih sladic.
  • Mlečni 冰淇淋 vsebuje trikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, kalcij, fosfor, vitamine A, D, E, K in B2 ter minerale. Velja za bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate.
  • Kalcij, ki ga dobimo iz 冰淇淋, je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Predvsem je pomemben za rast kosti in zob, za delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, pravilno delovanje številnih encimov in številnih drugih telesnih funkcij.
  • Nezdravi dodatki, ki jih uporabljajo pri večini ponudnikov 冰淇淋, ledeni priboljšek zrinejo z lestvice zdrave prehrane, saj le redkokje srečamo prodajalca, ki 冰淇淋 pripravi iz svežega sadja in se izogne dodajanju praškov, koncentratov in ojačevalcev okusa.
  • Prodajalci nam ponekod že ponujajo sladolede tudi na vodni osnovi, brez jajc in glutena ter celo iz riževega in sojinega mleka. Tako bolnikom s celiakijo in osebam, ki so alergične na gluten, jajca, laktozo in mleko omogočajo, da si tudi oni privoščijo slastno kepico ali dve.

Ker pa ponudba zdravih sladoledov ni prav pestra, si 冰淇淋 brez nezdravih umetnih dodatkov in sladil enostavno izdelajmo sami. Poglejmo si nekaj enostavnih receptov, ki nas bodo popeljali na pot ledene fantazije.

Doma narejeni čokoladni sladoled. Foto: ThinkStock
Doma narejeni čokoladni sladoled. 照片:ThinkStock

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。