如果我们决定吃得更健康,从饮食中剔除松饼、蛋糕、薯片、汉堡包和类似的不健康零食,那么有消息说还有更健康的甜甜圈,我们可以毫无愧疚地咬下去,这让我们感到非常高兴。尤其是在狂欢节期间,传统糖果的诱人香气在我们周围蔓延。
沙漠 je bil v naših krajih praznik, ki je predpisoval obredne jedi, saj so na pomladno rodovitnost zemlje naši predniki poskušali vplivati tudi s svojo prehrano. Ker so si želeli obilne letine, so si v pustnem obdobju zaželeli čim bolj polne krožnike in bogato hrano. Ker pa jih je čakal tudi post, so imeli dovolj močan razlog, da so si pred njim privoščili čim več tradicionalnih dobrot.
Predpisane praznične jedi so se v različnih krajih po Sloveniji razlikovale, vendar je povsod veljalo, da je pust praznik, ko se je treba najesti, pa četudi je revščina pri hiši. Pustovanje je samo enkrat na leto in takrat si je poleg ostalih tradicionalnih jedi nujno privoščiti vsaj en krof. Nikar ne zavračajmo tradicije, vendarle pa lahko sebi in svojim najbližnjim spečemo bolj zdrave in še vedno okusne krofe.
配料
Kvasec:
- 0,5 dl toplega mleka
- 60 g kvasa
- 20 g rjavega sladkorja
- 20 g pirine moke
面团:
- 1.000 g pirine moke
- 60 g kokosovega masla
- 50 克 红糖
- 4个蛋黄
- 5 dl toplega mleka
- 0,5 dl ruma
- 3 kapljice vanilijeve arome
- 柠檬皮
- 盐少许
填充:
- 200 g domače marelične marmelade brez dodanega sladkorja
Preliv (namesto nadeva):
- 黑巧克力
- mandljevi lističi
准备:
Najprej pripravimo kvasec, in sicer v posodi s toplim mlekom razpustimo kvas, dodamo moko in rjavi sladkor. Sestavine pomešamo, postavimo na toplo in pustimo, da zmes vzhaja. Medtem v skledi zmešamo kokosovo maslo s sladkorjem in rumenjaki, prilijemo mleko, rum, vanilijevo aromo, limonino lupino in vzhajan kvas. Sestavine dodamo k pirini moki, ki smo jo predhodno solili. Zamesimo testo in ga položimo v skledo, malo pomokamo in pokrijemo ter pustimo na toplem, da vzhaja 30 minut. Iz vzhajanega testa oblikujemo štruco, iz nje narežemo manjše hlebčke in jih položimo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko.
Pladenj prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da hlebčki na toplem vzhajajo še 15 minut. Krofe na 180 stopinjah pečemo približno 50 minut in jih med peko previdno obračamo. Zlato zapečene krofe brez svetlejše sredinske obrobe, ki je posledica cvrtja, nadevamo z domačo marelično marmelado oziroma premažemo s čokoladnim prelivom in posujemo z zdravimi mandljevimi lističi.