芥末是香肠和肉类不可或缺的搭配,也是快餐中几乎必不可少的配料。你可能会觉得它像番茄酱一样不健康。但事实并非如此。芥末非常健康。尤其是自制芥末,它富含药用价值。芥末是最古老的香料之一,其第一个配方是由罗马人在公元1世纪写下的。好吧,我们不会重蹈覆辙,而是寻找一个适合21世纪生活的配方,因为在21世纪,生活节奏很快,我们没时间在厨房里忙碌太久。因此,我们推荐一个15秒自制芥末的食谱。
芥末 velja za eno najstarejših začimb. Grki so jo poznali že v 4. stoletju pred našim štetjem, omenja jo tudi Biblija. Ob hrenu je bila edina pekoča začimba, preden sta svoj pohod na hrano začela poper in pekoča paprika. Če mislite, da je nezdrava, ker spremlja predvsem nezdravo prehrano, se motite. Njene zdravilne lastnosti so izpričane skozi zgodovino, Grki kot Rimljani pa so jo celo uporabljali kot zdravilo. Tudi sodobna znanost je potrdila njeno zdravilno moč. Gorčična semena in namazi pospešujejo izločanje želodčnih in žolčnih sokov in s tem krepijo prebavo mastnih jedi. Pomagajo namreč pri porabljanju maščobe in vzpostavljanju ravnovesja med LDL- in HDL-holesterolom.
阅读更多: 食谱:春季沙拉
Gorčica se uporablja tudi pri kašlju, in sicer v kombinaciji gorčičnih semen, zmletega ingverja in medu. A mi si bomo tokrat ogledali, kako pripraviti domači ”zenf”, da vam industrijsko pridelane gorčice nikoli več ne bo treba kupovati v trgovini.
Recept za domačo gorčico:
Sestavine za domačo gorčico:
- 2 žlici gorčičnih semen v prahu
- 1–2 žlici vode (ena za gostejši in dve za redkejši namaz)
- 几滴苹果醋
Postopek priprave domače gorčice:
Gorčična semena v prahu zmešajte z vodo; mešajte, dokler ne nastane homogena zmes. Dodajte nekaj kapljic jabolčnega kisa za okus in še enkrat dobro premešajte. In to je vsa umetnost. Ste videli, 15 sekund ni bilo pretiravanje!