芦笋是春天的预兆,不仅是厨房中不可或缺的补充,据说还具有许多其他积极的特性。这些芦笋食谱非常适合所有喜欢简单、美味和健康菜肴的人。
Ko med sprehodom po tržnici ali trgovini s hrano zagledate šparglje, vam je jasno, da je zime uradno konec in bodo kmalu nastopili toplejši dnevi. Špargljem tako pravijo, da s znanilci pomladi, imeli pa naj bi tudi 好多其它的 pozitivne lastnostni.
Beluši naj bi bili naravni vir folne kisline in antioksidantov, pozitivno naj bi vplivali tudi na vaše lase, veljajo pa celo za 天然春药.
Ali veste, da so tudi v Angliji izdelali sendvič za kraljico Elizabeto, ki naj bi stal 240 evrov, vseboval pa tudi šparglje? Kaj še čakate? Če je dobro za modro kri, potem je tudi za nas! 🙂
Šparglji zaviti v pršut
成分:
- mehkejši sir po vaši izbiri
- 40 špargljev
- 20 rezin pršuta po vaši izbiri
- 胡椒
准备:
Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko.
Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.
Kremna juha iz špargljev
成分:
- 400 g belih špargljev
- 20 克 黄油
- 1个洋葱
- 50 ml belega vina
- 800 ml zelenjavne juhe
- 100 毫升甜奶油
- 50毫升牛奶
- 盐
- 胡椒
- 肉豆蔻
- pest svežega drobnjaka
准备:
Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njej prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave, ki jih nato zalijte z belim vinom in jušno osnovo.
Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargovljih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom ter jo zmeljite s paličnim mešalnikom.
Postrežeite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.
Losos s šparglji in pečenim krompirčkom
材料(4人份):
- 1公斤新土豆
- 5汤匙橄榄油
- 15 svežih špargljev
- 4 lososovi fileji
- 1茶匙盐
- ½ žličke sveže mletega popra
- 3 žlice limoninega soka
准备:
Mladi krompir operite in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut.
Medtem ko, se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 mintah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico.
Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnitev ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.
Solata s feta sirom in šparglji
成分:
- 900 g špargljev (oprani in porezani oleseneli deli)
- 150 g nasekljane čebule
- sok ½ limone
- 1汤匙芥末
- 3汤匙橄榄油
- 1 strok mletega česna
- 1汤匙蜂蜜
- 新鲜欧芹
- ½ žlice morske sole in popra
- 450 g feta sira
准备:
Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vročo vodo, ki vre, jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami.
Medtem ko, se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.
Še drugi recepti s šparglji
Špargljev stir fry z govedino
Hrustljava sirova pita s šparglji
Rahla omleta s šparglji
Spomladanska solata s šparglji in redkivcami