许多受欢迎的健康饮食讲师和专家已经用更健康的抹茶代替了早上必须喝的咖啡。秘密是什么?
Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja, ki ga Japonci pijejo ob posebnih priložnostih in pripravljajo na tradicionalen način. Matcha vendarle ni le čaj, saj ga najdemo tudi v obliki slastnega 冰淇淋, zdravega 冰沙 in hrustljavih francoskih makronov. Pudrast zeleni čaj, ki je lahko tudi sestavina pri peki, je zadnje čase dobesedno očaral vse, od nutricionistov in inštruktorjev joge, do poslovnežev, ki zjutraj namesto kave “za seboj” naročijo čaj matcha.
Matcha vsebuje veliko vitamina C in malce manj kofeina kot kava. Kot vsi zeleni čaji vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki poskrbi za sproščajoč občutek in hkrati poveča sposobnost koncentracije, vendar za razliko od ostalih čajev, pri pitju matcha čaja zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov, mineralov in vitaminov.
Priprava matcha čaja je zanimiva, saj se za pitje čaja uporablja posebna, večja skodela “chawan”, poleg te pa je pri pripravi dobro imeti še metlico iz bambusa “chasen”, s katero lahko enakomerno in učinkovito zmešamo napitek značilne zelene barve. Pri doziranju uporabljamo posebno žličko iz bambusa “chashaku”, v poštev pa seveda pride tudi dobra stara čajna žlička.
V skodelico damo zvrhano dozirno žlico čaja, nato čez vlijemo 1 do 1,5 dl vroče vode. Z metlico nežno razpustimo čaj in nato s hitrimi gibi v obliki črke W mešamo tako dolgo, da dobimo napitek brez grudic z mehko peno na vrhu.