fbpx

卡里

根据一些传统,我们所知的咖喱粉是英国人发明的,他们想捕捉印度美食的味道,而不必为每道菜单独粉碎、选择、烘烤和混合香料。更不寻常的是:大多数咖喱粉根本不含咖喱叶。从印度到...

Karijev prah, kot ga poznamo, naj bi po nekaterih izročilih izumili Angleži, ki so želeli ujeti okus indijske kuhinje, brez da bi za vsako jed posebej drobili, izbirali, pražili in mešali začimbe. In kar je še bolj nenavadno: večina karijevih prahov sploh ne vsebuje karijevih listov.

Iz Indije v svet
Avtentični indijski kari je vsak dan sveže mlet in pripravljen. Komercialni kari v prahu, ki je na voljo na prodajnih policah pri nas, je le sled mešanice okusov v sveže pripravljenem kariju. Na voljo je v klasični in bolj ostri izvedbi, ki ji pravijo Madras. Kari v prahu lahko uporabljamo za začinjanje vseh vrst jedi, juh, enolončnic, omak, marinad, odlično dopolnjuje okuse mesnih štruc, različnih burgerjev, piščančjih jedi, tunine, različnih testenin, kuskusa, rižot in solat na krompirjevi osnovi. Američani so na začetku oboževali kari samo v indijskih in tajskih restavracijah, danes ga dodajajo v vse jedi: od na žaru pečenih piščančjih prsi do kuhanih rakovih repkov ali zelenjave. Sicer je kari ključna sestavina azijske, karibske, japonske, angleške in avstralske kuhinje. Primarna karijeva baza je sestavljena iz črnega ali rdečega popra, koriandra in kumine. Glede na to, kaj ji dodajamo, so se oblikovale različne variacije karija: Garam masala je slajši kari, ki so mu dodani kardamom, cimet in nageljnove žbice. Madras kari vsebuje še grško seno, česen in ingver. Rdeče karijeve mešanice so še bolj kompleksne, vsebujejo več sestavin, med katerimi ne smeta manjkati čili in kardamom.

Za okuse z domišljijo
Kljub temu da so morda prve asociacije na kari žar in razne jedi na žlico, ga nekateri z domišljijo uporabljajo tudi v mnogih drugih jedeh. Odlično se ujema z nekaterim sadjem, na primer z jabolki, bananami ali pasijonko ter s sladkimi okusi, kot je na primer vanilja. S sadjem in vanilijo s kari pričara čudovito omako, ki doda piko na i recimo jastogu ali rakovim repom, ali celo običajnim jajcem. Če bomo na svojo pest raziskovali neverjetne kombinacije karija in drugih sestavin, so popolni zadetek lahko bazilika, citronka, limona, kokos, česen, ingver, mango, meta, vanilija, jogurt … Najmočnejši okus lahko pridobimo iz karijevega prahu, če ga za približno 30 sekund popražimo na olju ali maslu.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。