몇 년 전에는 유기농 식품이 부패한 유행, 과식한 소비자의 눈을 즐겁게 하는 모든 것인 것처럼 보였다면 오늘날에는 더 이상 그렇지 않습니다. 바이오와 에코는 오늘날 가장 자주 사용되는 단어가 되고 있으며, 바이오 라벨이 붙은 모든 것에 대한 수요, 에코 제품의 장점에 대한 인식과 제안이 날로 증가하고 있습니다.
Sodobne civilizacijske bolezni, med katere sodijo predvsem rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, alergije ter z njimi povezane težave s kožo, so dandanes v skrb vzbujajočem porastu. Za tovrstna bolezenska stanja sta v prvi vrsti kriva nezdravo prehranjevanje in neustrezen življenjski slog. V kolikor nenaravno, visoko procesirano hrano, ki je polna kemikalij, hormonov, antibiotikov in pesticidov nadomestimo z živili z eko pečatom, ter tako izbiramo med zagotovljeno zdravimi izdelki, bomo poskrbeli za preventivo pred večino boleznimi, pripomogli pa bomo tudi k vsesplošno boljšemu počutju.
Prepričanje, da je za izbiro in pripravo zdrave hrane potrebno veliko časa, lahko z današnjo ponudbo tovrstnih izdelkov z lahkoto ovržemo. Ponudba ekološko pridelane prehrane je z vsakim dnem dostopnejša, odpirajo se specializirane prodajalne, v katerih lahko izbiramo med izdelki vrhunske kakovosti, ki jih na prodajnih policah ne zakrivajo izdelki, ki si naziva bio ter eko nikakor ne zaslužijo. V kolikor nam vloga detektiva med nakupovanjem živil, za kar že tako komaj najdemo čas, ne diši, bo izbira dobrot v prodajalni, ki ima eko certifikat za celotno trgovino vsekakor prijetna novost.
Eko in Bio
Oznaka “Eko” oziroma “Bio” pomeni način kmetovanja, ki je prijazen do narave in človeka. Temelji na ravnotežju v sistemu, ki medsebojno povezuje tla, rastline, živali in človeka. Ekološka pridelava se strogo izogiba uporabi kakršnihkoli kemičnih sredstev in nasprotuje genskemu spreminjanju organizmov. Pri zatiranju bolezni, škodljivcev in plevela se uporablja naravne metode, pri pridelavi se upoštevajo biološke potrebe živali, gojijo se rastline, prilagojene danim podnebnim razmeram.
Ekološko pridelana živila ne vsebujejo pesticidov, lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, sintetičnih dodatkov in podobnih snovi, ki škodujejo zdravju ter umetnih barvil in arom, ki povzročajo različne alergije. Namesto vsega naštetega premorejo veliko vitaminov in mineralov, antioksidantov ter hranljivih snovi, ki pripomorejo k ohranjanju našega zdravja. Da proizvajalci zares upoštevajo predpise uredbe o ekološki pridelavi živil, pri nas poskrbi Oddelek za kontrolo ekološkega kmetijstva pri Kmetijskem zavodu Maribor. Njihov kontrolor vsaj enkrat letno nenapovedano obišče pridelovalce in ponudnike ekoloških živil. “Eko” certifikat je uradni dokument, ki ga izda Mariborski inštitut za kontrolo in certifikacijo. Če je kontrola nenapovedanega ogleda nadzorne organizacije pozitivna, dobi kmetija oziroma prodajalna certifikat in dovoljenje za uporabo primernih oznak.