Sarma iz kislega zelje je recept, po katerem visoko povpraševanje vlada posebej pozimi. Ste vedeli, da je v liste zelja zavito mleto meso z rižem in začimbami tudi odlično zdravilo za mačka? Naučite se pripraviti slastne sarme, ki jih lahko prihranite tudi za naslednji dan. Kot za številne jedi iz lonca tudi za sarme namreč velja, da so še boljše pogrete.
Sezona sarme iz kislega zelja se začne po novem letu. Sarma iz kislega zelja je namreč postala stalnica na jedilniku po novem letu, saj velja kot odlično zdravilo za mačka. Sarme običajno pripravimo za več oseb oziroma na zalogo, saj so najboljše naslednji dan. Presežek lahko shranimo v zamrzovalnik.
CONSULTE MAIS INFORMAÇÃO: Receita: rjumkara ou gibanica sérvia
Preprost recept za to slastno zimsko jed, ki krepi telo in duha, vam zaupamo v nadaljevanju. Pa še to: za pripravo potrebujete le en lonec!
Recept za sarmo iz kislega zelja:
Sestavine za sarme iz kislega zelja (za 4 osebe):
- 1 cabeça de chucrute
Nadev za sarmo:
- 1kg de carne picada
- 2 dcl surovega riža
- 2 ovos
- 1 žlica vegete
- 2 dentes de alho
- sesekljan peteršilj
- sal
- pimenta
Omaka za sarmo:
- 1 dcl olja (ali masti)
- 2 colheres de farinha
- 2 cebolas
- 2 dentes de alho
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- folha de louro
- pimenta
- ščep majarona
- ščep kumine
Dodatek:
- 500 g kislega zelja
Priprava sarme iz kislega zelja:
Zeljnate liste speremo pod hladno vodo in pri tem pazimo, da se ne strgajo. Če imamo radi zelo kislo sarmo, listov ne splaknimo. Nato v skledi iz naštetih sestavin pripravimo nadev in nadevamo liste ter jih zavijemo tako, da nadev ne pobegne iz zvitkov. V malo večjem loncu na olju prepražimo čebulo, dodamo moko, vse začimbe in vse skupaj zalijemo s približno litrom vode. Premešamo, da ne nastanejo grudice. Na omako položimo 250 g kislega zelja, nanjo pa sarme. Ko smo vse zvitke naložili v lonec, dodamo preostanek kislega zelja in vse zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pri počasnem vrenju kuhamo približno eno uro, medtem pa po potrebi dolivamo vodo. Poleg sarm lahko ponudimo pirekrompir ali pa z zaseko in ocvirki zabeljen kuhan in na krhlje narezan krompir.
Same sarme postrežemo s kislo smetano.