إذا كنت تفضل رؤية نسخة صحية من نوتيلا على الطاولة، فإن نوتيلا النباتية محلية الصنع مثالية لك. سوف تحتاج فقط إلى ثلاثة مكونات لذلك.
Nutella je izjemno priljubljen namaz lešnikov in kakava. Radi ga jemo na kruhu, na palačinkah, v pecivu, včasih pa nam je najljubše, če ga lahko jemo z žlico neposredno iz kozarca. A je treba priznati – to ravno ni najbolj zdrava navada.
Domača veganska nutela
Čeprav nič ne more nadomestiti originalne Nutelle, poskusite s to vegansko različico, ki jo boste zelo enostavno pripravili doma. Zdrava nutela ne vsebuje mlečnih izdelkov, je naravno sladkana in odličnega okusa, zanjo pa boste rabili le tri sestavine.
Osnova recepta je tahini, torej namaz iz praženih, mletih sezamovih semen, ki vsebujejo omega-3 in omega-6 maščobne kisline ter druga hranila. Tahini namaz naj bi bil tudi odličen vir kalcija, železa in magnezija, bogat je z vlakninami in vsebuje veliko beljakovin. V primerjavi z originalno Nutello ima njena veganska alternativa manj kalorij, ogljikovih hidratov in sladkorja, tako da jo lahko jeste vsak dan.
Recept: domača veganska nutela
Sestavine (za 4 obroke)
pol skodelice namaza iz tahinija
3 žličke javorjevega sirupa (ali kakšnega drugega naravnega sladila, kot je med)
2 žlici rožičevca v prahu (ali kakav v prahu)
po želji pol čajne žličke cimeta
تحضير
Vse sestavine damo v skledo ali mešalnik. Premešajmo ali počasi zmiskamo. Ko se sestavine kombinirajo, poskusimo mešanico, da preverimo, ali ustreza našemu okusu. Če želimo, da sladkejša, dodamo več javorjevega sirupa (ali medu ali kakšnega drugega sladila).
Za globlji okus čokolade dodamo še rožičevec v prahu. Po želji lahko dodamo tudi ščepec soli.
Na koncu premešamo mešanico do konca ali jo zmiksamo z višjo hitrostjo (če smo uporabili mešalnik), dokler se ta popolnoma ne kombinira. Domačo vegansko nutelo lahko pojemo takoj ali pa jo shranimo v hladilniku.