Tokrat smo za vas pripravili recept za slasten domači panettone, ki vam bo še dodatno polepšal letošnje božično-novoletne praznike. Čeprav gre za precej zapleteno sladico (ponekod se jo pripravlja tudi po 3 dni ali več), smo poiskali nekoliko preprostejšo različico, ki pa zato ni nič manj okusna.
Prav gotovo ste že kdaj poskusili italijanski sladek kvašen kolač بانيتون, ki ga lahko na trgovinskih policah opazite prav v času božično-novoletnih praznikov. To odlično pecivo, ki ima svoje korenine v Milanu, pa lahko naredite tudi doma. Pravi panettone mora imeti naribano limonino lupinico, dodatki pa so seveda različni. Če je v njem الفاكهة المسكرة, potem govorimo o panettonu، لو le testo, je to pandoro, seveda pa boste v podobnih kolačih zasledili še več vrst dodatkov, kot so razni nadevi, koščki čokolade, oreški in sadje. أعددنا لك recept za preprost domači panettone, ki je še slastnejši kot tisti, ki ga kupite v trgovini.
ملاحظة: Verjame se, da je ime sladice, katere peka sega tja nazaj v srednji vek, skrajšana verzija za pane di Tonio (Tonijev kruh). Po eni izmed zgodb naj bi bil Tonio reven milanski pek, ki je kolač pripravil kot doto za hčerko, zaljubljeno v plemiča. Spet drugi pravijo, da je Tonio delal kot chef na dvoru. Ko nekega božiča ni imel sladice, je pripravil kolač iz vseh sestavin, ki jih je imel na voljo.
المقادير:
- 1 žlica suhega aktivnega pekovskega kvasa
- 250 ml mlačne vode
- 5 žlic sladkorja v prahu
- 2 بيض
- 110 g manj mastnega jogurta
- 1 ملعقة صغيرة من خلاصة الفانيليا
- 2 žlici naribane limonine lupinice
- 1 ملعقة صغيرة قرفة مطحونة
- ¼ ملعقة صغيرة ملح
- 300 g navadne moke
- 200 g polnozrnate pšenične moke
- 80 g temnih rozin (zante currant)
- 80 g svetlih rozin (sultana)
- 1 ملعقة كبيرة من السكر البودرة
- الزبدة المذابة
تحضير:
V srednje veliki posodi zmešajte peskovski kvas, vodo in sladkor v prahu. Pokrijte in pustite stati 10 minut, da nastane penasta masa. K masi dodajte jajca, jogurt, vaniljo, limonino lupinico, cimet in kvas. Dobro premešajte. Postopoma dodajte še moko in mešajte, da testo postane obvladljivo in lahko naredite kepo. Testo položite na rahlo pomokano površino in gnetite 5 do 10 minut. Po potrebi dodajte moko, dokler testo ni mehko in prožno, a ne lepljivo. Testo položite v večjo, rahlo namaščeno skledo, pokrijte s krpo in pustite da vzhaja na toplem kakšno uro (da se velikost testa podvoji).
Pečičo segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač za panettone rahlo namastite. V manjši posodi zmešajte suho sadje in žlico sladkorja v prahu. Testo ponovno prenesite na pomokano površino in vanj vgnetite sadno mešanico. Oblikujete testo v kroglo, položite v pripravljen pekač, ohlapno pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja še 30 minut. Kolač se bo dvignil čez rob pekača. Premažite ga s stopljenim maslom.
Panettone pecite 45 minut oziroma da postane kolač zlatorjav. Če boste opravili test z zobotrebcem, mora ta iz kolača priti suh.
Ko boste panettone postregli, ga najprej popolnoma ohladite. Uporabite nazobčan nož in narežite dolge ter tanke rezine iz sredine kolača. Pa dober tek!