الخريف هو الوقت الذي يظهر فيه الفطر على طبقنا مرة أخرى. إنها واحدة من أكثر الفواكه اللذيذة التي تقدمها الغابة. نقدم اليوم أربع وصفات للفطر يمكنك تحضيرها بالفطر البري أو المزروع.
Naj bodo gobe kupljene ali sveže iz gozda, jih vedno shranjujte v papirnati embalaži – najboljše v papirnati vrečki za kruh. Pred uporabo morate gobe vedno oprati in očistiti. Gobe so občutljivo živilo, zato jih je najbolje jesti sveže pripravljene, pojesti pa jih je potrebno še isti čas, saj pogrevanje ni priporočljivo. Ker vsebujejo visok odstotek vode, jih ne kuhajte pri nizkih temperaturah. Pripravite jih pri srednji ali visoki temperaturi. Ne solite jih na začetku kuhanja, saj bodo takoj začele sproščati tekočino in postale gumijaste.
Pita s različnimi vrstami gob
Za pripravo testa potrebujete sledeče sestavine:
- 150 جرام دقيق عادي
- 150 g ostre moke
- 1 čajna žlička soli,
- 125 جرام زبدة باردة
- 1 بيضة
- 1 صفار بيضة
- po potrebi 1-2 žlici mlačne vode
Za pripravo nadeva potrebujete sledeče sestavine:
- 100 g slanine
- 1 ملازم
- 200 g različnih gob (lisičke, jurčki, šampinjoni..)
- 3 بيضات
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 g svežega kozjega sira
- 100 g sira cheddar
- poper, ščepec mletega čilija
تحضير:
V skledo stresite obe vrsti moke, sol in hladno maslo, narezano na tanke rezine. S prsti mešajte, dokler ne nastane mešanica drobljive strukture. Nato dodajte jajce in rumenjak ter zamesite v gladko testo, po potrebi lahko dodate dve žlici mlačne vode. Testo razvaljajte, ter ga postavite v kalup za pite, katerega ste prej premazali z maslom. Odvečno testo, ki štrli iz kalupa, odrežete. Posodo s testom postavite v hladilnik za najmanj pol ure. Ohlajeno testo nato prebodite z vilicami, ter ga pecite 15 minut na 170 stopinjah.
Ko se testo peče, pripravite nadev. V globljo ponev dajte malo masla in na trakove narezano slanino ter prepražite. Čez čas dodajte por in narezane gobe. V ločeni skledi zmešajte jajca, začimbe in sir. Mešanico gob in pora enakomerno porazdelite po na pol pečenem testu in prelijete z zmesjo, ki ste jo pripravili v ločeni skledi. Pecite približno 25 minut na 180 stopinj.
عرض هذا المنشور على Instagram
Testenine z omako iz šampinjonov
تحتاج إلى المكونات التالية للتحضير:
- 150 g belih gob
- 150 g rjavih gob
- 1 بصلة
- 1 ملازم
- 50 جرام زبدة
- 2-3 stroke česna
- vejica svežega timijana
- ščepec mlete paprike
- 100 ml belega vina
- 150 ml jušne osnove
- 100 ml smetane za kuhanje
- 1 paprika
- 50 g paradižnika
- البقدونس الطازج
تحضير
Na segretem maslu prepražite drobno sesekljano čebulo in por. Ko se čebula zmehča, dodajte na koščke narezano papriko, paradižnik in nato gobe in na hitro prepražite. Dodajte sesekljan timijan in česen in dodatno pražite. Dodajte vino, jušno osnovo in začimbe. Kuhajte približno 15 minut, dokler se sestavine ne reducirajo. Odstranite iz ognja, ter v omako dodajte kuhane testenine po vaši izbiri.
عرض هذا المنشور على Instagram
Toast z gobami in špinačo
تحتاج إلى المكونات التالية للتحضير:
150 g različnih mešanih gob
3 stroke česna
50 جرام زبدة
1 ملعقة كبيرة من صلصة الصويا
150 g sveže špinače
150 جرام جبن موزاريلا
ščepec čilija
4 rezine kruha
4 liste sira za toast
تحضير
Na segretem maslu prepražite narezane in oprane gobe, dodajte česen in sojino omako ter kuhajte približno deset minut. Špinačo operite, narežite ter jo blanširajte na maslu in čiliju. Na rezine toasta namažete maslo, dodajte kos sira, blanširano špinačo, gobe in mocarelo. Kruhke popecite na žaru ali v toasterju.
Solata iz gob in buče
تحتاج إلى المكونات التالية للتحضير:
- 100 g mešane solate
- 150 g različnih gob
- 3 stroke česna
- 1 čebulo
- 100 جرام من جبنة الفيتا
- mini pečena buča
- جبن بارميزان
- 50 جرام زبدة
- زيت الزيتون
- الخل البلسمي
- žlička gorčice
- solatni dresing – po potrebi
تحضير
Na segreto ponev dodajte maslo in gobe ter vse skupaj prepražite. Proti koncu dodajte nasekljan česen. Bučo operite in očistite, ter jo pečite v pečici približno 40 minut, odvisno od njene velikosti. V skledo postavite oprano solato po želji, dodajte pečene gobe in čebulo, feta sir narezan na kocke in kroglice pečene buče. Prelijte z balzamičnim kisom, olivnim oljem, žličko gorčice in parmezanom. Po potrebi dodate tudi solatni preliv.
Kako shranjevati gobe
V kolikor ne morete porabiti celotnih gob lahko te tudi primerno shranite. Vrečko za kruh prepolovite na dve polovici. Med obe polovici položite neoprane in cele gobe. Papir bo vpijal odvečno vlago in gobe zato ne bodo postale mehke, plesnive ter neprivlačne na pogled. Gobe v hladilniku zdržijo približno teden dni. Pomembno je, da gob ne pospravljate v predale v bližini zelenjave in sadja, prav tako ne k živilom, ki imajo močne vonjave. Gobe se lahko prehitro navlažijo in spremenijo svoj okus. V kolikor bi jih radi shranili za daljši čas, jih raje zamrznite. Te očistite in narežite, ter jih shranite v zmrzovalnik.