Najbrž niste edini, ki se težko uprete sladkorju, čeprav veste, da ni zdrav. Ni nujno, da se uprete sladkim razvadam, lahko pa poskrbite za bolj zdrav način sladkanja. Beli sladkor, ki je zasidran v slovenski kuhinji, ni najboljša izbira, saj ne vsebuje vitaminov in mineralov. Vse vrste sladkorja niso enake. Nekatere so v zmernih količinah celo zdrave.
Kaj lahko uporabite namesto belega sladkorja?
سكر بني
Beli sladkor je najlažje zamenjati z rjavim, vendar bodite pozorni na njegovo pridelavo. Rjavi sladkor namreč naredijo z dodajanjem barvil.
ميد
Ima številne zdravilne učinke, saj vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Uživajte ga v zmernih količinah, saj se hitro absorbira v krvni pretok in ima visok glikemični indeks.
Tekoča sladila:
Agavin sirup
Brezbarvni sirup blagega okusa telesa ne zakisa. Njegov glikemični indeks je za tretjino nižji kot pri belem sladkorju in vsebuje tretjino manj ogljikovih hidratov. Uporabljate ga lahko povsod, kjer ste doslej uporabljali sladkor.
Stevia
Naravno sladilo, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti ter ima glikemični indeks nič. Njeni izvlečki so do 200-krat slajši od sladkorja. Stevia je primerna za pripravo sadnih solat, sirnih jedi in sladkanje kave, čaja, kompota. Uravnava krvni sladkor.
اقرأ أكثر: وصفة الخريف: كعكة التفاح الصحية بدون خبز
Melasa
Gosti temni sirup je stranski proizvod pridobivanja sladkorja iz sladkornega trsa. Pozitivna lastnost melase je, da telesa ne zakisa. Vsebuje veliko hranilnih snovi (magnezij, železo, baker in mangan ter vitamine skupine B). V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka.
Javorjev sirup
Je bogat z minerali in vsebuje vitamine ter minerale, ki čistijo organizem. Uporabljamo ga lahko za sladkanje kave, čajev, polnozrnatih kosmičev, jogurta, palačink in sadnih solat. Je tudi bogat vir magnezija in selena.