fbpx

Sladkor in njegove alternative: kako se sladkati bolj zdravo?

Alternative sladkorju

Najbrž niste edini, ki se težko uprete sladkorju, čeprav veste, da ni zdrav. Ni nujno, da se uprete sladkim razvadam, lahko pa poskrbite za bolj zdrav način sladkanja. Beli sladkor, ki je zasidran v slovenski kuhinji, ni najboljša izbira, saj ne vsebuje vitaminov in mineralov. Vse vrste sladkorja niso enake. Nekatere so v zmernih količinah celo zdrave.

Kaj lahko uporabite namesto belega sladkorja?

Rjavi sladkor

Beli sladkor je najlažje zamenjati z rjavim, vendar bodite pozorni na njegovo pridelavo. Rjavi sladkor namreč naredijo z dodajanjem barvil.

Med

Ima številne zdravilne učinke, saj vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Uživajte ga v zmernih količinah, saj se hitro absorbira v krvni pretok in ima visok glikemični indeks.

Med
Med

Tekoča sladila:

Agavin sirup

Brezbarvni sirup blagega okusa telesa ne zakisa. Njegov glikemični indeks je za tretjino nižji kot pri belem sladkorju in vsebuje tretjino manj ogljikovih hidratov. Uporabljate ga lahko povsod, kjer ste doslej uporabljali sladkor.

Stevia

Naravno sladilo, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti ter ima glikemični indeks nič. Njeni izvlečki so do 200-krat slajši od sladkorja. Stevia je primerna za pripravo sadnih solat, sirnih jedi in sladkanje kave, čaja, kompota. Uravnava krvni sladkor.

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: zdrava jabolčna tortica brez pečenja

Melasa

Gosti temni sirup je stranski proizvod pridobivanja sladkorja iz sladkornega trsa. Pozitivna lastnost melase je, da telesa ne zakisa. Vsebuje veliko hranilnih snovi (magnezij, železo, baker in mangan ter vitamine skupine B). V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka.

Javorjev sirup

Je bogat z minerali in vsebuje vitamine ter minerale, ki čistijo organizem. Uporabljamo ga lahko za sladkanje kave, čajev, polnozrnatih kosmičev, jogurta, palačink in sadnih solat. Je tudi bogat vir magnezija in selena.

Javorjev sirup
Javorjev sirup

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!