かつては夏野菜と考えられていたズッキーニも、今では一年中手に入るようになりました。花からズッキーニへ グルメの世界では、ズッキーニの花も食用(そしてそれ以上)であるという事実は、もはや新しいことではありません。丁寧に摘み取って、タイの天ぷらや卵液につけて揚げたもので、...
Bučke, ki so včasih veljale za poletno zelenjavo, so danes na voljo vse leto.
Od cveta do bučke
V gurmanskem svetu ni več novost dejstvo, da so užitni (in celo več kot to) tudi bučkini cvetovi. Skrbno pobrani in ocvrti, potem ko smo jih pomakali v tajsko tempuro ali jajčno zmes, predstavljajo odlično zgodnjepoletno predjed. Bučkine cvetove lahko tudi polnimo, jih samo blanširamo, spečemo v pečici ali jih pripravimo v juhi. Bučke imajo v vsaki državi svojo zgodbo. Običajno jih povsod obirajo, ko so velike do 20 centimetrov in je seme še mehko in nezrelo. Načini priprave so različni: lahko jih kuhamo, poparimo, pečemo, polnimo, cvremo, spečemo v kruhu … Le redkokje bučke servirajo surove, jih pa skoraj vedno pripravljamo neolupljene. Iz surovih bučk lahko pripravimo t. i. bučkin karpačo (bučke po dolžini narežemo na tanke rezine, jih pokapamo z limoninim sokom, natremo s česnom in potresemo s parmezanom). Načeloma jih uporabimo, kolikor je mogoče sveže, najbolje je, da ne stojijo dlje kot tri dni. Pri pripravi bučk ne moremo zgrešiti, če jih kombiniramo z baziliko, drobtinami, maslom, kajenskim poprom, sirom, smetano, koromačem, jajčevci, česnom, limono, majaronom, gobami, olivnim oljem, čebulo, origanom, peteršiljem, pestom, rožmarinom, žajbljem, timijanom, paradižniki, kisom ali lešniki. So nepogrešljive spremljevalke paprike in melancan pri pripravi vegetarijanskega žara, odlične so za pripravo kremnih juh (recimo hladna bučkina juha z baziliko in limono), z nastrganimi bučkami si lahko popestrimo jajčno omleto, odlične so hladne poletne testenine z bučkami in suhimi paradižniki. Sicer pa so bučke lahko pripravljene tudi kot sladica. Na nastrgane bučke potresemo koščke naribane čokolade, to za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik in dobimo odlično osvežilno sladico.
Od Mehike do Balkana
V Mehiki bučke radi pripravljajo v solati, samo na hitro poparjene z dodatkom česna in popra ter olivnega olja in morda kakšnih zelišč. Nepogrešljive so tudi v quesadillah. V Italiji bučke servirajo na nešteto načinov. Najbolj priljubljene so na olivnem olju popečene bučke ali ocvrti bučkini cvetovi. V Franciji bučke predstavljajo nepogrešljivo sestavino ratatuja (mešanice poletne zelenjave, pripravljene na olivnem olju). V Turčiji so bučke glavna sestavina priljubljene jedi, nekakšnih bučkinih palačink, pripravljenih iz naribanih bučk, moke in jajc, lahno ocvrtih v olivnem olju in postreženih z jogurtom. Za Libijo je značilno, da bučke polnijo z mletim mesom in rižem ter jih skupaj z začimbami in zelišči kuhajo v paradižnikovi omaki. V Grčiji bučke pogosto popečejo ali skuhajo z ostalo zelenjavo. V nekaterih predelih Grčije bučkine cvetove polnijo s feta sirom ali mešanico riža in zelišč. V Bolgariji bučke ocvrejo in jih ponudijo z omako, narejeno iz jogurta, česna in koromača, priljubljene pa so tudi bučke, narezane na rezine in pečene v pečici, gratinirane z mešanico iz jajc, jogurta, moke in koromača. V Egiptu bučke tradicionalno skuhajo s paradižnikovo omako, česnom in čebulo.