V kuhinji smo gotovo že prav vsi naleteli na kos plesnivega sira ali posušenega kruha. Da nad takimi neprijetnostmi ne bomo več vihali nosu, se lahko preprosto naučimo, kako pravilno shranjevati živila. Preberite vse o tem, kako, kje in koliko časa shranjevati sadje, zelenjavo, kruh, sir, meso, jajca in zelišča.
果物
Banane, hruške, paradižniki と メロン bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi jagodičevje (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve と nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. シトラスフルーツ je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.
続きを読む: オーガニック食品を選ぶのがかつてないほど簡単になりました
野菜
V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare と prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate と ラディッシュ bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. ポテト v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.
ハーブ
パセリ と コリアンダー bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. ローズマリー と タイム bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, チャイブ pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.
Meso, ribe in jajca
卵 ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami と ベーコン, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. 貝殻 と sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. 新鮮な肉, perutnina と dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.
Kruh in sir
パン lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. チーズ lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.
以下をもとに改作および改作されました。
buzzfeed.com