ポケボウルは伝統的なハワイ料理で、世界中で人気のストリートフードとなっています。この記事では、この美味しくて健康的な料理の伝統的なレシピと歴史を明らかにします。
Domneva se, da njegova zgodovina sega v predkolonialne čase od Havajev do Nove Zelandije. Avtohtoni Polinezijci so pripravili jed iz surovih rib, začinjenih z morsko soljo in algami. Domačini so sveže ulovljeno ribo narezali na koščke, jo začinili in jo v skledi združili z rižem, svežo zelenjavo, sadjem, oreščki in različnimi omakami. Šele v poznih 1900-ih je ta jed z morskimi sadeži dobila ime “poke”, kar pomeni razrezati na kose.
V sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je jed hitro razširila po svetu in v nekaterih državah prerasla v ulično hrano. Največjo priljubljenost pa je jed doživela s pomočjo družabnega omrežja Instagram, saj so jed v številnih različicah objavljali številni popotniki in vplivneži. Danes povsod po svetu v restavracijah lahko najdete različne moderne variacije poke bowla. Za vas pa imamo recept, kako takšno jed pripravite doma.
Poke Bowl s tuno
食材
- 450 g sveže tune (ali lososa)
- ごま油 大さじ1
- 1 žlica sojine omake (ali več po okusu)
- ¼ skodelice tanko narezane sladke čebule
- ¼ skodelice sesekljane mlade čebule
- ½ čajne žličke havajske soli
- 唐辛子 小さじ1/4
- 2 žlički drobno sesekljanih praženih oreščkov makadamije
- 1 čajna žlička praženega belega ali črnega sezama
- sesekljan nori (posušene morske alge) za okrasitev belega riža
手順
- Na koščke narezano tuno dajte v skledo in jo začinite z žlico sezamovega olja, sojino omako, sladko in mlado čebulo, havajsko soljo, praženimi oreščki makadamije in sezamovimi semena.
- Z rokami ali lesenimi žlicami nežno premešajte vse sestavine in maso postavite v hladilniku 15 minut, da se ta marinira.
- Riž skuhajte na pari in ga še toplega razporedite v štiri sklede.
- Nato na riž položite marinirano tuno in okrasite s posušenimi algami.
- Jed morate zaužiti takoj, saj je v njej surova riba.
Poke Bowl z lososom
食材
- 1 skodelica belega kratkozrnatega riža
- 500 g lososa -1/4 skodelice sojine omake
- 1/2 žlice riževega kisa
- 1/2 žlice sladkorja
- 1 čajna žlička praženega sezamovega olja
- ガーリックパウダー 小さじ1/4
- 2 mladi čebuli
- tanko narezane kumare
- narezano redkev
- 1 velik narezan avokado
- ščepec rdeče pekoče paprike
手順
- Losos narežete na kocke in ga dajte v skledo.
- V manjši skledi zmešajte sojino omako, rižev kis, sezamovo olje, sladkor in česen v prahu.
- V skledo z lososom dodajte narezano mlado čebulo in zmes, ki ste jo pripravili prej in vseskupaj premešajte.
- Ko je riž skuhan, mu dodajte mariniranega lososa, na vrh potresite preostalo mlado čebulo, narezano kumaro, redkev, avokado in rdečo papriko.