自然の贈り物は最高なので、タンポポがもはや無視される植物ではなく、人々がそれを料理や薬用の目的で使用していることはありがたいことです。今年もタンポポで味覚を満足させるのは良いことなので、タンポポを使ったどのレシピをメニューに含めるかを確認することをお勧めします。
Marec je čas, ko se učinkovito ljudsko zdravilo vrača v našo kuhinjo. Razširjeno in užitno trajnico tako lahko jemo surovo v solatah ali kuhano kot dodatek k različnim jedem.
Listi regrata naj bi veljali za bogat vir ビタミン と rudnin – grenčica pa spodbuja odvajanje vode, zaradi česar naj bi bil odličen pri odplakovanju strupov.
Skutin namaz z regratom
材料(4人分):
- 5 žlic puste skute
- 50 g svežih regratovih listov
- サワークリーム 大さじ1.5
- 0,5 žlice olivnega olja
- 塩 ひとつまみ
- 挽いたコショウ 1つまみ
準備:
V skledici z vilico dobro pretlačite skuto. Dodajte smetano, olivno olje, sol in poper ter sestavine dobro premešaajte. Očistite regratove liste, jih temeljito operite, osušite, drobno nasekljajte in vmešajte v skuto. Postrezite na kruhu.
Regrat s krompirjem in sirom
材料(4人分):
- 450 g regrata
- 4 manjše šalotke
- 3 večja krompirja
- 7 žlic oljčnega olja
- trdi sir za ribanje
- 1/2 žlice popra
- 塩
準備:
Dobro operite regrat in ga 5 minut kuhajte v vreli vodi. Precedite ga in dobro posušite, vodo, v kateri se je kuhal, pa dajte na stran.
Olupite in dobro operite krompir. Narežite ga ne kocke ali krhlje. V ponev dodajte 3 žlice olja in popecite šalotke. Ko dobijo zlato barvo, jim dodajte regrat in vodo, v kateri se je ta predhodno kuhal. Sestavine kuhajte na srednji temepraturi kuhalne plošče. Če bo potrebno, dodajte še vode. Ko je jed pripravljena, jo posolite in popoprajte ter dodajte sir in žlico olja na vsak krožnik.
Regratova juha
原材料:
- 20 dag regrata
- ニンニク 1片
- 1 l zelenjavne juhe
- オリーブオイル
- 塩
- コショウ
- zmleti mandlji
- ナツメグ
- kocke belega kruha in kisla smetana (po želji)
準備:
Regrat nekaj minut kuhajte v čisti zelenjavni juhi. Potem juho ohladite. Na ponvi na olivnem olju prepražite česen, dodajte mandlje in pretresite v regratovo juho. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom (lahko tudi ročno) in dodajte začimbe. Regratovo juho lahko oplemenitite s kislo smetano ali popečenimi kruhovimi kockami.
Solata z regratom
原材料:
- 4 velike skodelice regrata
- 1 velik por
- 6 rezin slanine
- メープルシロップ 大さじ2
- 卵 4個
- オリーブオイル 60ml
- コショウ
- 1/3 skodelice vinskega kisa
準備:
Regrat dobro operite, ga precedite in osušite ter premestite v večjo posdobo. Pripravite tudi poširano jajce.
V ponvi na olju popecite slanino, razrezano na kocke, in ji dodajte por, narezan na kolobarčke. Ko je por pripravljen, dodajte v ponev tudi kis, olje in javorjev sirup. Sestavine dobro premešajte, nato pa nastalo omako združite z regratom. Vse dobro premešajte, na solato položite tudi poširano jajce ter po njem posujte poper.
Regratov med
Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):
- 300 g regratovih cvetov
- 砂糖 300g
準備:
Regratove cvetove naberite v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločite od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujte v kozarec. Zaprtega postavite na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo preceditecvetne koščke in jih temeljito iztisite.
Regratov med lahko služi kot namaz ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranite ga v hladnem in temnem prostoru.
Fetučini z regratom, sušenim paradižnikom in panceto
原材料:
- 210 g regrata
- オリーブオイル 大さじ3
- 6 velikih sušenih paradižnikov (narezai na kocke)
- 60 g narezane pancete (narezana na kocke)
- 3 velika stroka česna (zmlet)
- 2 feferona (zmleta)
- 塩とコショウ
- 500 g nekuhanih testenin
- パルメザン
Pripava:
Regrat narežite na drobno in ga kuhajte v slani vodi. Ko voda zavre, ga precedite in posušite. V ponvi segrejte oljčno olje in popecite panceto – ko se obarva v zlato rjavo barvo, ji dodajte česen, kasneje tudi paradižnike in feferone. Sestavine začinite s soljo in poprom.
Testenine skuhajte, kot je navedeno na navodilih. Ko so pripravljene, na stran dajte kozarec vode, v katerih so se testenin kuhale. Združite jih z ostalimi sestavinami, dodajte jim kozarec vode in jih dobro mešajte. Postrezite in po želji posujte parmezan.