FBピクセル

食べ物を冷凍する: チェストにコインを入れるのが賢明なのはなぜですか?

写真: シャッターストック

ノースカロライナ州ランバートンに住むアメリカ人のシーラ・プランコ・ラッセルは、私たちが家にいない間に冷凍庫の中の冷凍食品がどうなったかを教えてくれる、まったく簡単なトリックを思いつきました。彼女のアドバイスを読んでください。

Američani se pogosto srečujejo z naravnimi katastrofami, ki jih povzročijo hurikani, in za vse te je Američanka Sheila Pulanco Russell na Facebooku objavila zelo priročen trik, s pomočjo katerega bodo vedeli, kaj se je v času evakuacije dogajalo z zamrznjenimi živili v zamrzovalniku. Čeprav se pri nas ne soočamo s hurikani, ki bi nas pregnali iz naših domov, nam lahko nasvet pride zelo prav, ko gremo na dopust, smo zaradi kakšnega drugega razloga dlje časa zdoma ali če zmanjka električnega toka. Kakšna je torej njena skrivnost?

Za ta preprost trik potrebujemo skodelico, vodo in kovanec. Foto: Sheila Pulanco Russel Facebook
Za ta preprost trik potrebujemo skodelico, vodo in kovanec. (Foto: Sheila Pulanco Russel Facebook)

Za trik, s katerim nadzorujemo stanje zamrznjenih živil, potrebujemo:

  • カップ
  • コイン

Skodelico, polno vode, damo v zamrzovalnik za toliko časa, da voda zamrzne. Nato na led položimo kovanec in skodelico postavimo nazaj v zamrzovalnik. Če je kovanec na vrhu ledu tudi, ko se vrnemo domov, potem to pomeni, da se živila v času nase odsotnosti niso odtajala. Če je kovanec na sredini ledu, pomeni, da je sicer vmes zmanjkalo električnega toka, a je zamrzovalnik znova začel delovati. Če je kovanec na dnu ledu, so se živila medtem najverjetneje povsem odtajala in ponovno zamrznila. Toda kaj zamrzovanje in ponovno zamrzovanje v resnici pomeni za (ne)oporečnost hrane?

続きを読む: Kaj se zgodi s kovanci, ki jih vržemo v fontane?

Pri odtajanju meso izgubi na kakovosti in spremeni teksturo. Foto: Shutterstock
Pri odtajanju meso izgubi kakovost in spremeni teksturo. (Foto: Shutterstock)

Kako nevarna so v resnici ponovno zamrznjena živila?

Glavni dejavnik, ki vpliva na kemične in biokemične lastnosti zamrznjenih živil, je gibanje vode. Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje o zamrzovanju na splošno piše takole: “Izguba vode je največji problem, saj je velikokrat glavni in omejitveni razlog za obstojnost zamrznjene hrane. Zanimive so tudi spremembe hranilnih vrednosti kot posledica oksidacije nenasičenih maščobnih kislin, ki postanejo prehransko neustrezne. Že manjše spremembe maščobnih kislin povzročijo zaznavne spremembe v žarkosti izdelka. Zmanjšanje vsebnosti vitaminov med zamrzovanjem ima tudi pomemben vpliv na prehransko vrednost izdelka, čeprav so primerjave različnih postopkov konzerviranja pokazale, da prav zamrzovanje najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilu.”

Najbolj pomembno je torej, da živila pakiramo v prepustno embalažo, s čimer preprečimo izsuševanje. ナイズ svetuje še, da živila pakiramo v čim manjših kosih, da jih hitreje odtajamo, pa tudi, da odtajana živila uporabimo takoj. “Odtajanih živil  ne smemo ponovno zamrzovati,” so še jasna navodila inštituta.

Kaj pri zamrzovanju živil drži in kaj ne?

Britanska agencija za kakovost hrane (FSA) pa opozarja na še en pomemben vidik. Da zavržemo preveč hrane, ker verjamemo nekaterim mitom o zamrzovanju živil. Kaj drži in kaj ne?

  • Hrano lahko ponovno zamrznemo, če jo temeljito popečemo, preden jo ponovno zamrznemo.
  • Hrane nam ni treba zamrzniti takrat, ko jo kupimo. Zamrznemo jo lahko tik pred iztekom roka uporabe.
  • Ne drži, da se nekaterih živil ne sme zamrzovati. Zamrznemo lahko katerokoli živilo.
  • Ko hrano odtalimo, jo je dobro pojesti v 24 urah. Zato je dobro zamrzovati manjše količine hrane.
  • V mikrovalovni pečico lahko hrano odtajamo le, če jo bomo takoj pojedli. Živil nikakor ne smemo večkrat pogrevati.
  • Meso imejmo vedno v ločenem predalu zamrzovalnika, saj se lahko bakterije pri odtajanju prenesejo na druga živila.

詳しくは

詳しくは:
Nijz.si

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。