IKEA를 방문했을 때 유명하고 신성한 미트볼을 놓칠 수 없다면 IKEA가 레시피를 공유했다는 소식을 듣고 기뻐하실 것입니다!
Vsi, ki ste že kdaj poskusili mesne kroglice 이케아, veste, o čem govorimo. Tisti, ki pa še niste uspeli okusiti te okrogle koščke nebes, pa boste imeli zdaj priložnost, četudi IKEE niso odprte in na žalost ne morete v šoping v Zagreb ali v Gorico.
IKEA je namreč objavila recept, kako pripraviti njihove slovite mesne kroglice doma! In ker imate ravno v karanteni imate priložnost, da vadite na svojih kuharskih sposobnostih, zakaj ne bi domačih razveselili s tem okusnim kosilom?
Kot bi lahko pričakovali, je recept švedskega pohištvenega giganta hitro postal viralen, ljudje pa so v pravi ekstazi, da bodo lahko končno pripravili te kroglice doma! “Vemo, da bodo nekateri ljudje pogrešali naše kroglice, zato smo pripravili recept za domačo alternativo z lažje dostopnimi sestavinami,” pravi Lorena Lourido, menedežerka oddelka s hrano v britanski IKEI. “Biti doma ni enostavno, in mi želimo pomagati, da bodo življenja ljudi nekoliko lažja in lepša. Bon appétit ali smakling måltid, kot rečemo na Švedskem,” 그는 덧붙인다.
Švedske mesne kroglice so tradicionalno postrežene s krompirjem, brusnično omako in smetanovo omako.
Recept za švedske mesne kroglice IKEA
Sestavine za kroglice
- 다진 쇠고기 500g
- 다진 돼지고기 250g
- 1 čebula, fino nasekljana
- 1 strok česna, zdrobljen ali nasekljan na drobno
- 100 g krušnih drobtin
- 달걀 1개
- 5 jedilnih žlic mleka
- 소금과 후추
Sestavine za smetanovo omako
- kapljica olja za kozico
- 40 g malsa
- 40 g navadne moke
- 150 ml zelenjave jušne osnove
- 150 ml goveje jušne osnove
- 150 ml smetane
- 2 čajni žlički sojine omake
- 겨자 1티스푼
준비
Z rokami zmešajte goveje in svinjsko mleto meso, da preprečite grudice. Dodajte fino nasekljano čebulo in česen, drobtine, jajce in zmešajte. Dodajte še mleko in dobro začinite s soljo in poprom. Oblikujte male kroglice. Položite jih na čisti krožnik, pokrijte in hranite v hladilniku za 2 uri (to jim bo pomagalo ohraniti obliko med pečenjem). V ponvi na srednji vročini segrejte olje. Ko je vroče, dodajte kroglice in jih specite, da so lepo rjave z vse strani. Takšne premestite v ognjevarno posodo in jo pokrijte. Dajte v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija (160 stopinj, če je ventilatorska) in pecite še dodatnih 30 minut.
Za omako stopite maslo stopite v kozici. Vmešajte moko in mešajte 2 minuti. Dodajte zelenjavno in govejo jušno osnovo in mešajte dalje. Dodajte še smetano, sojino omako in gorčico. Pustite, da lahno vre in da se omaka zgosti.
Ko je hrana pripravljena, dodajte krompir, pire ali kuhan mlad krompir. Pa dober tek!