자연이 주는 선물이 최고이기 때문에 민들레가 더 이상 간과되지 않는 식물이 아니라 사람들이 요리와 약용으로 활용하고 있다는 사실에 감사할 수 있습니다. 그리고 올해도 여러분의 미각을 만족시키는 것이 좋으므로 어떤 민들레 요리법이 메뉴에 있어야하는지 확인하는 것이 좋습니다.
Marec je čas, ko se učinkovito ljudsko zdravilo vrača v našo kuhinjo. Razširjeno in užitno trajnico tako lahko jemo surovo v solatah ali kuhano kot dodatek k različnim jedem.
Listi regrata naj bi veljali za bogat vir 비타민 그리고 rudnin – grenčica pa spodbuja odvajanje vode, zaradi česar naj bi bil odličen pri odplakovanju strupov.
Skutin namaz z regratom
재료(4인분):
- 5 žlic puste skute
- 50 g svežih regratovih listov
- 사워 크림 1.5테이블스푼
- 0,5 žlice olivnega olja
- 소금 1꼬집
- 1 ščepec mletega popra
준비:
V skledici z vilico dobro pretlačite skuto. Dodajte smetano, olivno olje, sol in poper ter sestavine dobro premešaajte. Očistite regratove liste, jih temeljito operite, osušite, drobno nasekljajte in vmešajte v skuto. Postrezite na kruhu.
Regrat s krompirjem in sirom
재료(4인분):
- 450 g regrata
- 4 manjše šalotke
- 3 večja krompirja
- 7 žlic oljčnega olja
- trdi sir za ribanje
- 1/2 žlice popra
- 소금
준비:
Dobro operite regrat in ga 5 minut kuhajte v vreli vodi. Precedite ga in dobro posušite, vodo, v kateri se je kuhal, pa dajte na stran.
Olupite in dobro operite krompir. Narežite ga ne kocke ali krhlje. V ponev dodajte 3 žlice olja in popecite šalotke. Ko dobijo zlato barvo, jim dodajte regrat in vodo, v kateri se je ta predhodno kuhal. Sestavine kuhajte na srednji temepraturi kuhalne plošče. Če bo potrebno, dodajte še vode. Ko je jed pripravljena, jo posolite in popoprajte ter dodajte sir in žlico olja na vsak krožnik.
Regratova juha
성분:
- 20 dag regrata
- 마늘 1쪽
- 야채육수 1리터
- 올리브유
- 소금
- 후추
- zmleti mandlji
- 육두구
- kocke belega kruha in kisla smetana (po želji)
준비:
Regrat nekaj minut kuhajte v čisti zelenjavni juhi. Potem juho ohladite. Na ponvi na olivnem olju prepražite česen, dodajte mandlje in pretresite v regratovo juho. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom (lahko tudi ročno) in dodajte začimbe. Regratovo juho lahko oplemenitite s kislo smetano ali popečenimi kruhovimi kockami.
Solata z regratom
성분:
- 4 velike skodelice regrata
- 1 velik por
- 6 rezin slanine
- 메이플 시럽 2큰술
- 계란 4개
- 올리브 오일 60ml
- 후추
- 1/3 skodelice vinskega kisa
준비:
Regrat dobro operite, ga precedite in osušite ter premestite v večjo posdobo. Pripravite tudi poširano jajce.
V ponvi na olju popecite slanino, razrezano na kocke, in ji dodajte por, narezan na kolobarčke. Ko je por pripravljen, dodajte v ponev tudi kis, olje in javorjev sirup. Sestavine dobro premešajte, nato pa nastalo omako združite z regratom. Vse dobro premešajte, na solato položite tudi poširano jajce ter po njem posujte poper.
Regratov med
Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):
- 300 g regratovih cvetov
- 설탕 300g
준비:
Regratove cvetove naberite v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločite od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujte v kozarec. Zaprtega postavite na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo preceditecvetne koščke in jih temeljito iztisite.
Regratov med lahko služi kot namaz ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranite ga v hladnem in temnem prostoru.
Fetučini z regratom, sušenim paradižnikom in panceto
성분:
- 210 g regrata
- 올리브 오일 3테이블스푼
- 6 velikih sušenih paradižnikov (narezai na kocke)
- 60 g narezane pancete (narezana na kocke)
- 3 velika stroka česna (zmlet)
- 2 feferona (zmleta)
- 소금과 후추
- 500 g nekuhanih testenin
- 파마산
Pripava:
Regrat narežite na drobno in ga kuhajte v slani vodi. Ko voda zavre, ga precedite in posušite. V ponvi segrejte oljčno olje in popecite panceto – ko se obarva v zlato rjavo barvo, ji dodajte česen, kasneje tudi paradižnike in feferone. Sestavine začinite s soljo in poprom.
Testenine skuhajte, kot je navedeno na navodilih. Ko so pripravljene, na stran dajte kozarec vode, v katerih so se testenin kuhale. Združite jih z ostalimi sestavinami, dodajte jim kozarec vode in jih dobro mešajte. Postrezite in po želji posujte parmezan.