Hum, chocolate. Quem pode resistir a ela? O chocolate é o ponto fraco de muitos de nós, que poderíamos abrir mão de todos os doces do mundo, mas nunca do chocolate. Aqui estão 10 fatos deliciosos sobre o chocolate que você provavelmente não conhece!
1. Čokolada in Nobelovi nagrajenci
Chocolate veča kognitivne zmožnosti ljudi. In naj zveni še tako privlečeno za lase: raziskava je pokazala, da obstaja dejanska korelacija med količino čokolade, ki jo v povprečju zaužije prebivalec neke države in med številom Nobelovih nagrajencev v tej državi.
2. Zdravilni učinki čokolade
Čokolada ima zdravilne učinke. Dokazano je bilo, da deluje kot antidepresiv, saj uživanje čokolade poveča izločanje hormona serotonina, ki nam daje občutek veselja. Prav tako čokolada pomaga pri visokem pritisku in predmenstrualnih sindromih, saj vsebuje veliko magnezija. Hkrati pa že slabih 30 gramov jedilne čokolade vsebuje kar 10% priporočene dnevne količine zaužitega železa.
3. Vonj čokolade v knjigarnah
Raziskava iz leta 2013 je pokazala, da vonj čokolade v knjigarnah na kupce vpliva tako, da je kar 40% bolj verjetno, da bodo kupili kuharske knjige ali romantične romane, prodaja kateregakoli žanra knjig pa se poveča za približno 22%.
4. Kje je prodane največ čokolade
Največ čokolade na svetu je prodane na letališču v Bruslju: tam prodajalci vsako leto prodajo kar več kot 800 ton čokolade.
CONSULTE MAIS INFORMAÇÃO: 10 fatos surpreendentes sobre o café
5. Čokolada kot vir energije
Čokolada je bogat vir energije, saj nam že samo en sam košček čokolade da dovolj energije, da prehodimo dobrih 45 metrov (in pomislite, koliko metrov je to, če je na leto zaužitih približno kar 7 bilijonov koščkov čokolade!). Poleg tega naj bi med bitkami čokolado za energijo grizljal tudi sam Napoleon.
6. Čokolada v filmu Psiho
Alfred Hitchcock je v enem izmed najbolj znanih prizorov tuširanja iz filma Psiho za kri uporabil kar čokoladni sirup.
7. Bela “čokolada”
Ne slepimo se več: bela čokolada v resnici ni nobena čokolada. V njej ni namreč niti enega samega delčka kakava – kakav pa je sestavina, ki čokolado sploh naredi čokolado.
8. Prodaja čokolade na Valentinovo
Na Valentinovo je v samo v Ameriki prodanih kar več kot 26 tisoč ton čokolade – kar je kar 5% prodaje celega leta.
9. Čokolada in akne
Znanstveniki so dokazali, da v resnici ni nikakršnje povezave med čokolado in aknami. Flavonóides, ki so v kakavu in čokoladi v resnici izboljšujejo videz kože. Vendar pa pazljivo: količina sladkorja v mlečnih čokoladah na kožo nima najboljšega učinka.
10. Čokolada kot afrodiziak
Čokolado je že slavni Casanova mešal s šampanjcem in jo v prepričanju, da mešanica deluje kot afrodiziak, uporabljal, da je z njo privlačil ženske. Danes se mnenja znanstvenikov o čokoladi kot afrodiziaku razlikujejo, nekatere raziskave pa potrjujejo, da so vplivi čokolade na ženske veliko večji kot na moške in da naj bi uživanje čokolade povečalo njihovo seksualno poželenje. In še fun fact: Madame du Barry, zadnja uradna ljubica francoskega kralja Louisa XV, ki se je drži sloves nimfomanke, naj bi svoje moške opogumljala k pitju čokolade, da so lahko vzdržali z njenim tempom.