” “我是本。这是杰瑞。这是冰淇淋。”那时谁会向他们预言一个冰淇淋帝国呢?
Pred tridesetimi leti sta bila Ben Cohen 和 Jerry Greenfield dva prijatelja, eden je končal fakulteto, drugi ne, oba sta bila brez službe. Nič nista vedela o poslu, sta pa veliko vedela o prehranjevanju in predvsem o sladoledu. Pa sta se odločila, da bosta izdelovala sladoled. Če je bila tedaj želja bolj podobna otroškemu sanjarjenju in ju ni nihče jemal resno, sta se prav zares lotila posla. Skupaj sta imela prihranjenih 8.000 dolarjev, 4.000 sta si sposodila pri banki in pričela z majhnim poslom v stari bencinski črpalki v Vermontu. Pisal se je 5. maj 1978, ki danes predstavlja za največje sladoledne navdušence pravi praznik. Pri Ben & Jerry’s je ta dan še vedno dan brezplačne kepice.
Tistega maja sta s starinskim zamrzovalnikom pričela izdelovati in ustvarjati sladoledne okuse. Pravzaprav sta se z njimi prav izživljala, skupaj sta noro mešala prav vse, o čemer sta kdajkoli sanjala – sladoledne okuse in oreščke ter bonbone in čokolado, polivke in piškote ter vse ostale sladkarije … Nastajali so bogati, kremasti in zabavni okusi, ki so kmalu poskrbeli za vrsto pred staro bencinsko črpalko, vsi so želeli kepico Ben & Jerry’s-a. Njun sladoled je v hipu postal pravi hit in ni trajalo dolgo, da sta ga pričela izdelovati za lokalne restavracije, trgovine, supermarkete, počasi sta se širila izven Vermonta in počasi izven Združenih držav.
Od začetka Ben in Jerry ostajata takšna kot sta – preprosta, nora, drzna, inovativna, polna idej in otroške navihanosti. Njuna zgodovina je polna zanimivih časovnic. Sta krivca za največjo sladoledno kupo na svetu, ki je nastala leta 1983 v St. Albans v Vermontu in je tehtala dobrih 46 kilogramov. Leta 1987 sta bila prva, ki sta okus poimenovala po rockovski legendi – nastal je Cherry Garcia. Tri leta kasneje jih je predsednik Reagan imenoval za ”Small Bussiness Persons of the Year”. Leta 1991 se je njun Cirkus Bus s sončnimi celicami na strehi odpeljal na državno turnejo. Po ulicah sta prirejala predstave in tako osveščala o solarni energiji. Leta 1994 se je sladoled prvič pojavil v Veliki Britaniji, dve leti kasneje predstavijo sladoled brez laktoze in holesterola. Vseskozi Ben in Jerry delujeta dobrodelno, okolju prijazno, osveščata in podarjata denar v dobrodelne namene, podpirata pošteno trgovino, leta 2009 pa je znamka tudi sama postala del nje.
Četudi je veriga danes del Unilever-ja in sta se Ben in Jerry distancirala od sladoleda, ta ostaja prav tako nor in drzen kot je bil tistega maja pred petintridesetimi leti. Pri okusih idejam ni videti konca. Vanilijev sladoled s slano karamelo in krompirčkom, okus grškega ”Greeking good” jogurta, banana split, bostonska kremna pita, sladoled z browniji in skutino torto, čokoladna terapija, kavni okus, cimet, pa breskve, bučke, pistacija, škotski viski, pina colada, kokos, limona in mango. Nič ni enostavno in tudi vanilija pri Ben & Jerry’s ni preprosta vanilija, je vanilija z domišljijo.
Leta 1994 je nastala knjiga Ben & Jerry’s: The Inside Scoop, ki piše o časovnicah, ki so zaznamovale Ben & Jerry’s sladoled in se osredotoča na to, ”kako sta dva moška zgradila imperij z odgovornostjo do družbe in s smislom za humor.”
Več besed bi bilo odveč. In četudi prihaja mraz ob tej zgodbi sladoled prav zadiši, kajne?