fbpx

刺山柑

刺山柑有一种不寻常的味道:辛辣、强烈、微辣、咸并具有特殊的香气。最常见的是用醋、香醋、油或盐和盐水腌制的刺山柑(水果也同样如此)。尽管它们在家里很少使用,但它们是地中海不可或缺的成分......

Kapre imajo nenavaden okus: oster, močan, rahlo pikanten, slan in s svojevrstno aromo. Najpogosteje se srečamo s kaprami, vloženimi v kisu, balzamičnem kisu, olju ali soli in slanici (enako velja tudi za plodove). Kljub temu da jih doma redko uporabljamo, so nepogrešljiva sestavina mediteranske kuhinje.

Domišljija na programu

Pravi sicilijanski obed nujno vsebuje kapre. Srečali jih bomo v testeninah, testeninskih solatah, na picah, v mesnih jedeh in raznih omakah. Kapre so nepogrešljive v družbi oliv, ko postrežemo katero od hladnih ribjih jedi (namazi, dimljene rezine rib). Kot nadomestek olive lahko kapro kdaj najdemo tudi v martiniju. Medtem ko kapre dodajamo kuhanim jedem, plodove uporabljamo kot prigrizek. Grki poleg samih kaper domiselno uporabljajo tudi liste kaprovca, ki jih bomo izven Grčije precej težko našli. Liste vložijo ali prekuhane shranijo v kozarce in jih dodajajo solatam ali ribjim jedem. Kapre, vložene v soli ali slanici, so običajno preslane za neposredno uporabo, zato jih je priporočljivo splakniti pod tekočo vodo. Zaradi močnega okusa jih pri pripravi jedi ponavadi uporabimo le nekaj. Zelo pogosto se kapre uporabljajo v jedeh, kjer sicer uporabljamo inčune, včasih jih lahko uporabljamo tudi kot nadomestek zanje. Nekaj konkretnih predlogov, kako v kulinariki uporabiti kapre: skupaj z inčuni in začimbami jih lahko pretlačimo v okusen namaz, z njimi lahko popestrimo špargljevo solato in obogatimo klasično remuladno omako. Omaka iz kisle smetane in kaper se odlično poda k pečeni jagnjetini, sicer pa kapre obogatijo okus jedem iz perutnine: kombiniramo jih z rožmarinom in limoninim sokom, paradižnikom, jajci … Nasekljane kapre lahko dodamo zeliščnemu maslu ali jih z nasekljanim paradižnikom potresemo po pečenih melancanah. Če želimo doseči najboljši okus, dodamo kapre jedem tik pred koncem kuhanja, lahko pa jih celo ocvremo in dodamo juham namesto zakuhanih testenin. Pri tem pazimo, da končna jed ne bo preslana.

Prava izbira

Kapre kategorizirajo in prodajajo po velikostih, pri čemer so manjše mnogo bolj cenjene od večjih. Najbolj cenjene in znane so kapre iz grškega otoka Santorina; na njihovo visoko kakovost naj bi vplivala vulkanska zemlja. Najpogostejši način shranjevanja kaper je v slanici, kjer jih lahko hranimo do devet mesecev. V grobi soli bodo kapre zdržale približno pol leta; te so tudi najbolj cenjene, saj ohranijo čvrstost in okus, ki ga vložene v kisu ali olju izgubijo. Poleg kaper s Santorina so izjemno poznane in cenjene tudi kapre iz malega otoka Pantelleria v Italiji.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。