你喜欢吃栗子吗?不要只吃煮的和烤的。栗子是许多菜肴中的绝佳食材。栗子可以用来做蛋糕、面疙瘩、果酱、蛋糕……
栗子的最佳食谱 pod eno streho. Po ulicah se že vije značilen vonj po pečenem kostanju, ker pa vemo, da peko in kuhanje kostanja že obvladate (če ne, si preberite prispevek 如何准备最好的栗子?), vam tokrat predstavljamo recepte, katerih glavna sestavina je kostanj.
阅读更多: 准备栗子最快的方法是什么?
Zakaj kostanj? Ker je bogat s škrobom in ker je odličen vir vlaknin, vitamina C in mineralov. Več o njegovih pozitivnih učinkih si lahko preberete v prispevku 10 zdravilnih učinkov kostanja je dokaz, da niso vse slastne stvari v življenju nezdrave, o slastnih receptih s kostanjem pa v nadaljevanju.
Najboljši recepti s kostanjem:
Recept – kostanjeva juha
Sestavine za kostanjevo juho:
- 20 克 黄油
- 葱
- večja korenina pastinaka
- srednje velika korenina zelene
- 2 stebli zelene
- 2 srednje veliki jabolki
- 300 g kuhanega kostanja
- 1升蔬菜汤
- 盐
- 胡椒
- malo sladke smetane
- 一小撮肉豆蔻
Postopek priprave kostanjeve juhe:
Na drobne kocke narežimo opran in olupljen pastinak, korenino zelene in šalotko ter stebli zelene in olupljeni jabolki. Medtem v loncu razpustimo maslo in dodajmo najprej nasekljano šalotko, pastinak in korenino zelene ter pražimo približno 10 minut. Dodajmo preostalo nasekljano zelenjavo, solimo in popramo ter dodajmo ščepec naribanega muškatnega oreščka. Po približno 10 minutah dodajmo olupljen kostanj in vse skupaj zalijmo z vročo zelenjavno juho. To kuhajmo približno pol ure, da se vsa zelenjava zmehča, nato pa jo zmešajmo s paličnim mešalnikom. Postrezimo z nekaj kapljicami olivnega ali bučnega olja.
Recept – domača kostanjeva marmelada:
Sestavine za domačo kostanjevo marmelado:
- 1000 g pravega kostanja
- 500 g rjavega sladkorja
- 1茶匙香草粉
- 200 ml vode (v kateri se je predhodno kuhal kostanj)
Postopek priprave domače kostanjeve marmelade:
Kostanj olupimo in ga pribl. 15 minut kuhamo v vodi, da postane mehak. Narežemo ga na drobne koščke. V 200 mililitrov vode, v kateri smo kuhali kostanj, zmešamo sladkor, vaniljev prah in kostanj. Zmešamo in zavremo. Na visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da marmelada postane mazljiva. Še vročo marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce. To storimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in jih vanjo umite postavimo za 15 minut. Po vlaganju kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi. Rok trajanja marmelade je pribl. pol leta. Pa dober tek!
Recept – čokoladna kostanjeva torta brez peke
巧克力栗子蛋糕的材料:
Za polnilo:
- 1公斤栗子
- 150 克 食用巧克力或黑巧克力
- 3汤匙朗姆酒
- 200 毫升甜奶油
对于敷料:
- 100 克 食用巧克力或黑巧克力
- 一勺黄油
不需烘烤的巧克力栗子蛋糕制作过程:
Najprej pripravilo polnilo. Kostanje olupimo, tudi notranjo lupinico, in kuhamo v vodi tako dolgo, dokler se ne zmehčajo, kar traja približno pol ure. Nato segrejemo smetano skoraj do vretja in v njej stopimo 150 g jedilne ali temne čokolade. Dodamo še 3 žlice ruma, ki se h kostanju in čokoladi čudovito poda. Maso zmiksamo skupaj s kostanji, pri čemer dobimo teksturo, podobno redkemu pireju. Brez skrbi, masa se bo pozneje strdila. Model za torto obložimo z aluminijasto folijo in vanj vlijemo pridobljeno zmes. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik ali za manj časa v skrinjo. Toliko, da se strdi. Sledi še preliv. Ko se torta strdi, v vodni kopeli stopimo 100 g čokolade in žlico masla. S prelivom prelijemo torto, ko je ta nekoliko ohlajen, torej mlačen in ne vroč. Postavimo nazaj v hladilnik in ponudimo, ko se tudi preliv na torti shladi. Po želji okrasimo. Pa sporočite, kako vam je uspelo. Dober tek!
Recept – italijanski kostanjev kolač “castagnaccio”
Sestavine za italijanski kostanjev kolač ”castagnaccio”:
- 500 g kostanjeve moke
- 80克糖粉
- 5 žlic kokosove maščobe
- 1升水
- 50 g pinjol
- 75 g rozin (namočenih v soku polovice pomaranče)
- 2 veliki žlici nasekljanega rožmarina
- 1/2 pomaranče
Postopek priprave italijanskega kostanjevega kolača ”castagnaccio”:
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj Celzija in z dvema žlicama kokosove maščobe naoljimo pekač. V večji skledi zmešamo kostanjevo moko in sladkor. Umešamo 3 žlice maščobe in nato med mešanjem počasi dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Zmes vlijemo v pekač in jo potresemo z rozinami (ki smo jih vsaj deset minut namakali v pomarančnem soku), pinjolami in drobno nasekljanim rožmarinom. Pečemo približno 50 minut.
Recept – bučna juha s kostanji
南瓜栗子汤材料:
- 50 克椰子油
- 2个小洋葱
- 850 克 南瓜
- 1升蔬菜汤底
- 300 克 去皮煮栗子
- 盐
- 胡椒
- 肉豆蔻
- 2汤匙奶油
- 1 满汤匙烹饪奶油
Navodila za pripravo bučne juhe s kostanji:
将栗子煮沸,冷却并剥皮。将南瓜清洗干净,切成方块。洋葱去皮并切碎。在一个大汤锅中融化黄油,然后在里面煎洋葱。加入南瓜块,再搅拌五分钟。倒入汤底,煮至南瓜变软。加入栗子,调味,然后用棒式搅拌机将所有东西混合在一起。在汤中加入一勺烹饪奶油,搅拌即可食用。祝你胃口好!