(太)炎热的夏天即将来临,我们会想像魔鬼一样避开炉子来准备食物。光是热就会要了你的命,而在火锅旁边做饭真是必须的,因为你会像煮螃蟹一样头红。这就是为什么我们在寻找适合炎热夏日的理想菜肴,既能让您吃饱,又能让您远离火炉——安达卢西亚西班牙凉菜汤。清爽、营养的西班牙冷汤,专为夏季而生,由时令蔬菜(新鲜西红柿、辣椒、香料……)和面包制成。
Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za 炎热的夏日, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.
Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi 维生素.
Recept za andaluzijski gaspačo:
成分:
- 500 g svežega paradižnika
- 1 个青椒
- 1 根黄瓜
- 1,25-1,5 dl olivnega olja
- 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
- 3-4瓣大蒜
- 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
- (morsko) sol
Jušni vložek:
- 1个西红柿
- 1 个青椒
- 1 manjša čebula
- 1 片面包
- 60 g pršuta
- 1-2 jajci
Priprava andaluzijskega gaspača:
Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30分钟. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60分钟 (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi nariban sir).
阅读更多: 食谱:接骨木浆果意式奶冻
Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.