fbpx

Recept: andaluzijski gaspačo – idealna jed za vroče poletne dni

Andaluzijski gaspačo

Bližajo se (pre)vroči poletni dnevi, ko se bomo za pripravo hrane želeli štedilnika izogibati kot hudič križa. Že sama vročina bo namreč ubijala, kuhati ob vročih loncih pa bo prava mora, saj boste v glavo rdeči kot kuhan rak. Zato smo poiskali idealno jed za vroče poletne dni, ki vas bo nasitila, hkrati pa držala proč od štedilnika- andaluzijski gaspačo. Osvežilna, hranljiva in hladna španska juha rojena za poletje, pripravljeno iz sezonske zelenjave (sveži paradižniki, paprika, začimbe,…) in kruh.

Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za vroče poletne dni, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.

Gaspačo lahko postrežete tudi v ohlajenem kozarcu.
Gaspačo lahko postrežete tudi v ohlajenem kozarcu.

Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi vitamini.

Recept za andaluzijski gaspačo:

Sestavine:

 • 500 g svežega paradižnika
 • 1 zelena paprika
 • 1 kumara
 • 1,25-1,5 dl olivnega olja
 • 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
 • 3-4 stroki česna
 • 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
 • (morsko) sol

Jušni vložek:

 • 1 paradižnik
 • 1 zelena paprika
 • 1 manjša čebula
 • 1 rezina kruha
 • 60 g pršuta
 • 1-2 jajci
Gaspačo in popečen kruh, to sta lepi par.
Gaspačo in popečen kruh, to sta lepi par.

Priprava andaluzijskega gaspača:

Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30 minut. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60 minut (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi nariban sir).

PREBERITE ŠE: Recept: Bezgova panakota

Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!