fbpx

食谱:戳碗

Tradicionalna havajska jed

照片:envato

Poke Bowl 是一道传统的夏威夷菜肴,现已成为世界各地流行的街头食品。在这篇文章中,我们将揭示这道美味健康菜肴的传统配方和历史。

Domneva se, da njegova zgodovina sega v predkolonialne čase od Havajev do Nove Zelandije. Avtohtoni Polinezijci so pripravili jed iz surovih rib, začinjenih z morsko soljo in algami. Domačini so sveže ulovljeno ribo narezali na koščke, jo začinili in jo v skledi združili z rižem, svežo zelenjavo, sadjem, oreščki in različnimi omakami. Šele v poznih 1900-ih je ta jed z morskimi sadeži dobila ime “poke”, kar pomeni razrezati na kose.

V sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je jed hitro razširila po svetu in v nekaterih državah prerasla v ulično hrano. Največjo priljubljenost pa je jed doživela s pomočjo družabnega omrežja Instagram, saj so jed v številnih različicah objavljali številni popotniki in vplivneži. Danes 世界各地 v restavracijah lahko najdete različne moderne variacije poke bowla. Za vas pa imamo recept, kako takšno jed pripravite doma.

Poke Bowl s tuno

  • 服务: 4
  • 难度: 简单的
  • 评分: ★★★★★
  • 打印

组成部分

  • 450 g sveže tune (ali lososa)
  • 1汤匙芝麻油
  • 1 žlica sojine omake (ali več po okusu)
  • ¼ skodelice tanko narezane sladke čebule
  • ¼ skodelice sesekljane mlade čebule
  • ½ čajne žličke havajske soli
  • ¼ 茶匙辣椒
  • 2 žlički drobno sesekljanih praženih oreščkov makadamije
  • 1 čajna žlička praženega belega ali črnega sezama
  • sesekljan nori (posušene morske alge) za okrasitev belega riža

方向

  1. Na koščke narezano tuno dajte v skledo in jo začinite z žlico sezamovega olja, sojino omako, sladko in mlado čebulo, havajsko soljo, praženimi oreščki makadamije in sezamovimi semena.
  2. Z rokami ali lesenimi žlicami nežno premešajte vse sestavine in maso postavite v hladilniku 15 minut, da se ta marinira.
  3. Riž skuhajte na pari in ga še toplega razporedite v štiri sklede.
  4. Nato na riž položite marinirano tuno in okrasite s posušenimi algami.
  5. Jed morate zaužiti takoj, saj je v njej surova riba.

Poke Bowl z lososom

  • 服务: 4
  • 难度: 简单的
  • 评分: ★★★★★
  • 打印

组成部分

  • 1 skodelica belega kratkozrnatega riža
  • 500 g lososa
  • -1/4 skodelice sojine omake
  • 1/2 žlice riževega kisa
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1 čajna žlička praženega sezamovega olja
  • 1/4 茶匙 大蒜粉
  • 2 mladi čebuli
  • tanko narezane kumare
  • narezano redkev
  • 1 velik narezan avokado
  • ščepec rdeče pekoče paprike

方向

  1. Losos narežete na kocke in ga dajte v skledo.
  2. V manjši skledi zmešajte sojino omako, rižev kis, sezamovo olje, sladkor in česen v prahu.
  3. V skledo z lososom dodajte narezano mlado čebulo in zmes, ki ste jo pripravili prej in vseskupaj premešajte.
  4. Ko je riž skuhan, mu dodajte mariniranega lososa, na vrh potresite preostalo mlado čebulo, narezano kumaro, redkev, avokado in rdečo papriko.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。