fbpx

食谱:蔬菜高汤,您将使用各种蔬菜及其剩菜

10 月 16 日是世界粮食日,斯帕尔斯洛文尼亚决定进行一项烹饪实验,最终获得了令人印象深刻的数字和一张慈善票据!作为“食物不属于垃圾桶”活动的一部分,他们与著名厨师 Marko Pavčnik 联手,厨师用了 68 公斤的食材进行烹饪,因为这是每个斯洛文尼亚人平均每年扔掉的食物数量一年(来源:SURS,2018)。发生了什么?

Eksperiment so pripravili z namenom, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane.

Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je 68 kg hrane. Nato se je odpravil v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe – koliko okusnih jedi lahko pripravi iz enake količine hrane, kot je v enem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. Toliko sta jih pripravila chef Pavčnik in kuharska ekipa, v kateri sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo z njo razveselili socialno ogrožene družine iz Žalca, Črnomlja, Metlike, Maribora in Murske Sobote. Za povrh pa je Spar Slovenija ogroženim družinam dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Zaključek projekta je dal odgovor iz 68 kg setavin je možno pripraviti kar 257 nasitnih obrokov. (Foto: Spar Slovenija)

Hrana ne sodi v smeti, Zato jo porabite do konca. Ker med odpadki zelo pogosto pristane zelenjava, prilagamo recept chefa Marka Pavčnika, kako najbolje izkoristiti raznovrstno zelenjavo in njene ostanke.

配料

  • širok nabor različne zelenjave in njenih ostankov
  • 橄榄油
  • paradižnikova mezga
  • suho belo vino
  • poljubna zelišča

准备

Zelenjavo narežemo na podobno velike kose. Naložimo jih na pekač, pokapamo z oljem in dodamo paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in postavimo za približno eno uro v pečico na 150 stopinj Celzija, da se vsa zelenjava zapeče do rjave barve. Zatem jo kuhamo v loncu s hladno vodo, dodamo lovorjev list, timijan, rožmarin … Kar je tisti hip na razpolago. Lahko dodamo tudi kozarec belega vina. Vse skupaj naj počasi vre nekje 3 do 4 ure, nato precedimo in začinimo s soljo. Zelenjavni fond uporabimo za zalivanje jedi – kot so omake, juhe, rižote, testenine … Fond bo dal jedem poln okus, vam pa občutek, da ste naredili nekaj dobrega. Pa dober tek!

更多信息

spar.si

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。