Recept: zelenjavni fond, s katerim boste izkoristili raznovrstno zelenjavo in njene ostanke

16. oktober je svetovni dan hrane, zato so se pri Spar Slovenija odločili za kuharski eksperiment, ki se je končal z impresivno številko in dobrodelno noto! Moči so v okviru akcije "Hrana ne sodi" v smeti združili s priznanim chefom Markom Pavčnikom, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec (vir: SURS, 2018). Kaj je nastalo?

Eksperiment so pripravili z namenom, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane.

Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je 68 kg hrane. Nato se je odpravil v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe – koliko okusnih jedi lahko pripravi iz enake količine hrane, kot je v enem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. Toliko sta jih pripravila chef Pavčnik in kuharska ekipa, v kateri sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo z njo razveselili socialno ogrožene družine iz Žalca, Črnomlja, Metlike, Maribora in Murske Sobote. Za povrh pa je Spar Slovenija ogroženim družinam dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Zaključek projekta je dal odgovor iz 68 kg setavin je možno pripraviti kar 257 nasitnih obrokov. (Foto: Spar Slovenija)

Hrana ne sodi v smeti, Zato jo porabite do konca. Ker med odpadki zelo pogosto pristane zelenjava, prilagamo recept chefa Marka Pavčnika, kako najbolje izkoristiti raznovrstno zelenjavo in njene ostanke.

Sestavine

  • širok nabor različne zelenjave in njenih ostankov
  • oljčno olje
  • paradižnikova mezga
  • suho belo vino
  • poljubna zelišča
  • voda

Priprava

Zelenjavo narežemo na podobno velike kose. Naložimo jih na pekač, pokapamo z oljem in dodamo paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in postavimo za približno eno uro v pečico na 150 stopinj Celzija, da se vsa zelenjava zapeče do rjave barve. Zatem jo kuhamo v loncu s hladno vodo, dodamo lovorjev list, timijan, rožmarin … Kar je tisti hip na razpolago. Lahko dodamo tudi kozarec belega vina. Vse skupaj naj počasi vre nekje 3 do 4 ure, nato precedimo in začinimo s soljo. Zelenjavni fond uporabimo za zalivanje jedi – kot so omake, juhe, rižote, testenine … Fond bo dal jedem poln okus, vam pa občutek, da ste naredili nekaj dobrega. Pa dober tek!

Dodatne Informacije

spar.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!