fbpx

11 nevarnosti, ki si jim izpostavljena, ko nosiš napačno velikost modrca

Izberite pravega, saj vam lahko olajša stres in dvigne samozavest.

Želite modrc, ki vam bo dvignil prsi? Ali športni modrc ki nudi oporo med športnimi dejavnostmi?

Pri pomerjanju bodite pozorni zlasti na naramnice in košarice. Prve se morajo povsem prilegati, ne smejo pa se zarezati v kožo. Zadnji del nedrčka se ne sme dvigovati, ampak mora ostati v isti liniji, kot je sprednji. Košarice morajo prsi napolniti, ne smejo pa kipeti iz njih. Prav tako mora biti košarica v celoti napolnjena, brez praznega prostora. Temeljna funkcija modrca je namreč ta, da nudi primerno podporo oprsju, ob tem pa poskrbi za razbremenitev že tako preobremenjene hrbtenice.

Če ne nosite prave velikosti, prsim ne dajete prave podpore, ki jo potrebujejo in le to lahko povzroči nekaj stranskih učinkov.

1. Zareze na vaših ramenih

Veste, kakšne sledi puščajo naramnice, ko je modrc pretesen? Če nosite premajhen modrc, tvegate, da naramnice povzročijo dolgotrajne vdolbine na ramenih.

2. Odrgnine na koži

Če ves dan nosite oprijet modrc, se ob tem lahko počutite nelagodno. Oprijem obremenjuje ne samo vaše počutje, ampak tudi vašo kožo. Zaradi nenehnega pritiska nanjo, se vam lahko na koži pod prsi pojavi rdečica ali celo odrgnine.

4. Bolečina v prsih

Takšna bolečina vam lahko prinese dodatne skrbi in vprašanja, povezana z vašim zdravjem, saj se sprašujete, ali se v vašem telesu dogaja kaj resnega. Zaradi nepravilne izbire modrca lahko čutite od splošne bolečine do ostre bolečine v določenem delu prsi.

Če ves dan nosite oprijet modrc, se ob tem lahko počutite nelagodno.

5. Bolečine v hrbtu

Tudi to pogosto povzroča premajhen nedrček. Pritiska na vaša rebra in ramena, kar povzroči bolečine v hrbtu. Ta problem imajo predvsem ženske z večjimi prsmi.

6. Pritisk na rebra

Pritisk, ki ga povzroči oprijet modrc na rebra, lahko povzroči bolečine v njih.

7. Povešanje

To je težava, ki se lahko pojavi pri nošenju prevelikega in ohlapnega modrca. Takšen modrc vašim prsim ne daje opore, ki jo potrebujejo, zaradi česar se lahko krhko tkivo dojk sčasoma raztegne.

8. Bolečina v vratu

Bolečine v vratu lahko nastanejo tudi zaradi nepravilne velikosti modrca. Če nosite oprijet modrc, torej premajhen, prsi nimajo pravilne podpore, kar povzroča drgnjenje kože. Na takšen način se teža prsi porazdeli po ramenih, s tem se poveča obremenitev ramen in vratu.

Bolečine v vratu lahko nastanejo tudi zaradi nepravilne velikosti modrca.

9. Slaba podpora

Nošnja napačne velikosti modrca, vam lahko povzroči nezdravo držo telesa, ki lahko povzroči različne vrste mišično-skeletnih bolečin ter posledično nelagodja. Problem je lahko tudi v tem, da je vaš modrc preširok, prevelik in dejansko ne nudi dovolj opore vašemu oprsju. Ker ste zaradi slabe drže sključeni, ste med drugim videti nesamozavestno. Izberite pravi modrc in se vzravnajte.

10. Glavoboli

Če imate čudne glavobole in ne najdete vzroka zanje, je morda kriv vaš modrc. Če vam ne podpira oprsja, potem morajo mišice v zgornjem delu telesa veliko bolj delati, da to nadomestijo. Ko vas zaradi nepravilno prilegajočega modrca boli hrbet in vrat, lahko pride tudi do glavobola.

11. Zadihanost

Če ste brez sape, ko telovadite, lahko to pomeni, da je vaš modrc pretesen. Deluje nekako enako kot steznik, ker omejuje gibanje prsnega koša in otežuje udobno dihanje. Če ne dobivate dovolj kisika, lahko to med vadbo povzroči primanjkljaj energije in pritisk na mišice. Takoj, ko boste slekli modrc, se boste počutili bolje.

12. Togost /okorelost mišic

Če nosite oprijet modrc, ki omejuje vaše gibe, lahko mišice hrbta postanejo trde. S tem torej se omejuje tudi gibanje hrbtenice, ne samo gibanje prsnega koša.

Če imate čudne glavobole in ne najdete vzroka zanje, je morda kriv vaš modrc.

Zaskrbljujoče je, da 80 odstotkov žensk nosi napačno velikost modrca! Morda tudi vi nosite napačno velikost in se tega sploh ne zavedate.

Poglejte, kako si izberete pravo velikost modrčka

1. izmerite obseg prsi v višini bradavic ter na podlagi tega določite košarico (A, B, C …).
2. izmerite obseg neposredno pod dojkama ter tako določite še velikost modrčka (75, 80, 85 …).

Nato podatke vnesite v ta kalkulator in dobile boste pravo velikost modrca!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!