"Na Krasu je krasno, nikdar ni prezgodaj, nikdar ni prekasno: vse je zmeraj o pravem času, na Krasu." Na prijetnem gričku, od koder seže pogled daleč naokrog po vinogradih in sadovnjakih, najdemo prijetno domačijo Škerlj. Domačija je že zdavnaj presegla meje preproste domače oštarije, saj si danes poleg ...
Tomaj 53 a
杜托夫列
“Na Krasu je krasno, nikdar ni prezgodaj, nikdar ni prekasno: vse je zmeraj o pravem času, na Krasu.” Na prijetnem gričku, od koder seže pogled daleč naokrog po vinogradih in sadovnjakih, najdemo prijetno domačijo Škerlj. Domačija je že zdavnaj presegla meje preproste domače oštarije, saj si danes poleg kulinaričnega razvajanja lahko privoščimo tudi skok v bazen ali savno, lahko pohajamo po kraški vasici, kjer je svoj navdih črpal že Srečko Kosovel, ali pa si privoščimo le kakšen dan ali dva oddiha med kraškimi grički, za spanje in razvajanje je poskrbljeno. A vseeno je bistvo našega pisanja predvsem v užitkih, ki razvajajo brbončice. Obvezen je domači pršut, suh in kuhan, ki se nam bo kar topil v ustih, seveda drugih suhih mesnin prav tako ne smemo zanemariti. Skoraj legendarni so Škerljevi “trisi”, pa naj gre za testenine v obliki pasticcia, njokov ali rezancev ali pa za sladkega trojčka iz šarlote, rulade in domačega medenega sladoleda. Obvezno poskusimo palačinke s koprivovim nadevom, ko nastopi sezona za to rastlino, za pravo kraško “guštiranje” pa si privoščimo “gospodov klobuk” − govedino s pršutom v teranovi omaki, pečenko ali paniranega zajca. Seveda zraven prija še kozarček pristnega domačega terana, za katerega velja, da je najboljši prav v Tomaju in Dutovljah. Za pomiritev želodčkov si privoščimo še malce žgane “travice” ali teranovega likerja.