“喀斯特地区很美丽,永远不会太早,也不会太晚:在喀斯特地区,一切总是在正确的时间发生。”在一座宜人的小山上,我们发现了宜人的 Škerlj 庄园,从那里可以看到远处的葡萄园和果园。家庭烹饪早已超越了简单的自制鸵鸟的界限,因为今天,除了...
Tomaj 53 a
杜托夫列
“Na Krasu je krasno, nikdar ni prezgodaj, nikdar ni prekasno: vse je zmeraj o pravem času, na Krasu.” Na prijetnem gričku, od koder seže pogled daleč naokrog po vinogradih in sadovnjakih, najdemo prijetno domačijo Škerlj. Domačija je že zdavnaj presegla meje preproste domače oštarije, saj si danes poleg kulinaričnega razvajanja lahko privoščimo tudi skok v bazen ali savno, lahko pohajamo po kraški vasici, kjer je svoj navdih črpal že Srečko Kosovel, ali pa si privoščimo le kakšen dan ali dva oddiha med kraškimi grički, za spanje in razvajanje je poskrbljeno. A vseeno je bistvo našega pisanja predvsem v užitkih, ki razvajajo brbončice. Obvezen je domači pršut, suh in kuhan, ki se nam bo kar topil v ustih, seveda drugih suhih mesnin prav tako ne smemo zanemariti. Skoraj legendarni so Škerljevi “trisi”, pa naj gre za testenine v obliki pasticcia, njokov ali rezancev ali pa za sladkega trojčka iz šarlote, rulade in domačega medenega sladoleda. Obvezno poskusimo palačinke s koprivovim nadevom, ko nastopi sezona za to rastlino, za pravo kraško “guštiranje” pa si privoščimo “gospodov klobuk” − govedino s pršutom v teranovi omaki, pečenko ali paniranega zajca. Seveda zraven prija še kozarček pristnega domačega terana, za katerega velja, da je najboljši prav v Tomaju in Dutovljah. Za pomiritev želodčkov si privoščimo še malce žgane “travice” ali teranovega likerja.