Dowiedz się, jak zrobić prawdziwe greckie tzatziki, letnie greckie danie z marynat i jogurtu, które przygotujesz w kilka minut. Klasyczny przepis wymaga koperku i czosnku, ale możesz pozwolić sobie na dużą swobodę twórczą i dodać do pikli i jogurtu coś jeszcze (zamiast koperku, np. świeżą natką pietruszki).
Grški tzatziki pripravite hitro in enostavno. Osvežilna grška zelenjavna specialiteta je kot naročena za vroče poletne dni, saj je primerna tako za piknike kot druge vrste zabav, iz zagate pa vas rešit tudi, ko se na vratih nenajavljeno pojavijo obiski. Poleg tega vas bo omaka prijetno ohladila, hkrati pa se zanjo ne boste potili ob štedilniku, ki se ga v vročih dneh najraje izogibamo.
CZYTAJ WIĘCEJ: Co jeść w upalne letnie dni?
Tzatziki je lahko priloga k jedem na žaru, lahko pa ga postrežemo tudi kot samostojno jed ali kot namaz za na kruh.
Recept za grški tzatziki:
Sestavine za grški tzatziki:
- 1 srednje velika kumara
- 1 lonček čvrstega navadnega jogurta (najbolje je pravi grški jogurt)
- 2 ząbki czosnku
- 1 čajna žlička ekstra deviškega olivnega
- 1 łyżeczka białego octu
- 1 vejico svežega kopra
- szczypta soli
- ščepec popra (po želji)
Postopek priprava grškega tzatzikija:
Najprej olupimo kumaro, jo naribamo na trakove, te ožamemo in odlijemo odvečno vodo. Ključno je, da se znebite prav vse tekočine, sicer bo omaka vodena. Nato olupimo česen in ga skupaj s koprom na drobno nasekljamo. Vse skupaj primešamo v jogurt ter dodamo še poper, sol, olje in kis. Dobro premešamo in pustimo v hladilniku dobro uro, da se ohladi. Serviramo hladno. Pa dober tek!