Zakaj so sočni rjavčki z borovničevo marmelado popolno pecivo za praznične dni? Za te dni je poleg obdarovanja in kuhančka značilno tudi pomanjkanje časa. Velik del ga pustimo v trgovinah, kjer iščemo primerna darila za najbližje, prav toliko, če ne še več, pa ga pustimo v kuhinji za pripravo peciva in drugih dobrot. In če se vrnemo k začetnemu vprašanju. Odgovor je, ker za rjavčke potrebujemo le nekaj sestavin, praktično nič kuhinjskih pripomočkov in samo toliko časa, kolikor traja en del humoristične nanizanke.
Sočni rjavčki z borovničevo marmelado se ne le božansko dobro ciastka, ampak tudi privlačni na pogled, zato jih boste lahko s ponosom postavili na mizo, kjer pa bo verjetno od njih kmalu ostalo zgolj nekaj drobtin. Rjavčki (ime izhaja iz besede ”brownies”) so namreč izredno okusen biskvit, prava čokoladna pravljica, ki pa navdušuje tudi s preprostostjo in kratkostjo priprave (cca 25 minut).
CZYTAJ WIĘCEJ: Przepis: Proste świąteczne ciasteczka
Recept: sočni rjavčki z borovničevo marmelado
Sestavine za sočne rjavčke z borovničevo marmelado:
- 150 g temne čokolade (vsaj 55-odstotna vsebnost kakava)
- 150 g cukru
- 50 g kakao w proszku
- 3 jajka
- 80 g (gladke) moke
- 130 g masła
- 140 g borovničevega marmelade/džema (lahko tudi katerega drugega)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Priprava sočnih rjavčkov z borovničevo marmelado
Pekač obložimo s papirjem za peko in damo pečico greti na 180 stopinj Celzija. Hladno maslo narežemo na kocke in jih stresemo v skledo, v katero smo prej nadrobili čokolado. Mešanico stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki. Jajca nežno razžvrkljamo, stopljeni masleni masi pa dodamo borovničevo marmelado in sladkor. Preden ji dodamo kakav, moko in pecilni prašek, te tri sestavine presejemo. Vse skupaj dobro premešamo in nato dodamo jajca. Še enkrat dobro premešamo, da se sestavine združijo. Maso zlijemo v pekač, ki ga postavimo v pečico za cca 20 minut (kaj dosti več ne, da se biskvit ne presuši). Kolač razrežemo še toplega. Takšen je najboljši, lahko pa ga postrežemo tudi hladnega.