キッチン初心者の多くがケーキ作りを諦めてしまう問題は、出来上がりが悪いということです。レシピに完璧に従ったにもかかわらず、焼いた後の結果は満足のいくものではなく、まったくの惨事になることがよくあります。
Razkrivamo najpogostejše napake, zaradi katerih vaše torte ne uspejo.
1. Namesto pecilnega praška uporabljate sodo bikarbono in obratno
Pecilni prašek je narejen iz sode bikarbone, vendar je njegova struktura in tekstura popolnoma drugačna, prav tako učinek, ki ga imajo v določenih receptih. Soda bikarbona reagira in proizvaja ogljikov dioksid šele, ko se zmeša s kislimi sestavinami, kot so čokolada, jogurt, kislo mleko ali kis. Po drugi strani pa pecilni prašek proizvaja ogljikov dioksid, če ga pomešate z vodo.
2. Ne presejate suhih sestavin
Mnogi recepti pravijo, da je treba suhe sestavine presejati, preden jih dodate v mešanico, vendar mnogi to preskočijo. Ta korak je pomemben, saj s presejanjem moke odstranimo morebitne grudice v testu, s presejanjem pecilnega praška pa poskrbimo, da na površini torte ne nastanejo luknje.
3. Med peko odpirate vrata pečice
Ko odprete vrata pečice, se sprosti toplota, ki povzroči, da torta ne uspe. To se zgodi zato, ker zmes ostane v sredini sveža in potrebuje točno toliko časa, da se celota spremeni v želeno teksturo, ko se toplota sprosti, pa iz zmesi izpihne topel zrak in ta pade. To pravilo velja predvsem za torte in piškote brez moke.
4. Predolgo mesite testo
V zadnjem času se vse pogosteje uporabljajo avtomatski mešalniki, katerih funkcije je treba obvladati, preden jih začnete uporabljati. Namreč preveč intenzivno mešano testo bo ustvarilo zračne mehurčke, ki bodo popustili šele po peki. Pravilo je, da sladkor in maslo trpita zaradi močnega mešanja, ostale sestavine pa zmešajte ročno.
5. Pozabili ste potresti model s testom
V skoraj vsakem receptu je posebej naveden nasvet, da testo po vlivanju v model stresemo. Mnogi se temu izognejo in posledično dobijo površino torte, ki je grudasta. Ta nasvet je dragocen, ker z udarjanjem testa, še posebej tistega, ki je gosto in lepljivo, iztisnete zračne mehurčke, kar prepreči, da bi se torta povesila in pustila luknjo v sredini.
6. Mešanici za testo prezgodaj dodate sneg iz beljakov
Napaka, ki jo mnogi delajo v želji, da bi čim prej končali pripravo torte, je, da mešanici nenadoma dodajo stepene beljake. Beljaki namreč na ta način postanejo vodeni, izgubijo penasto strukturo, zato ostane testo po peki v sredini vlažno in sveže. Beljake najprej z žlico dodajamo v zmes po malem in nato nežno vmešamo še preostanek.
7. Rumenjake in sladkor ne mešate dovolj dolgo
Številni recepti, predvsem za torte, se začnejo s prvim korakom mešanja rumenjakov s sladkorjem, a povsem enostavno opravilo lahko povzroči slabo teksturo biskvita že na začetku. Sladkor se namreč veže na rumenjake in nastanejo kristali, ki jih je težko zmešati in spremeniti v gladko strukturo, poleg tega se vse nadaljnje sestavine težko povežejo v homogeno zmes.