FBピクセル

世界のキッチン - レバノン

中東の料理のすべてがレバノン料理に網羅されています。近隣諸国の料理を軽視すべきというわけではありませんが、その中でもレバノン料理は間違いなく第一位に位置します。レバノン料理の鮮やかな色は、地元の風景の何千もの色を反映していると言われています。

Tudi v svetovnem merilu jo mnoge lestvice uvrščajo med najboljše kulinarike. V Libanonu so se skozi preteklost zvrstili različni narodi, vsak pa je pustil svoj pečat v tamkajšnji kulinariki.

Nepogrešljiva trojica: česen, olivno olje in limonin sok

Libanonska kuhinja je mediteranska kuhinja z zelo veliko uporabe zelenjave, rib, morskih sadežev, malo manj mesa in polna okusov. Nepogrešljivi v libanonski kulinariki so česen, olivno olje in limonin sok in redko kateri glavni obrok ne vsebuje teh treh sestavin. Tri pravila libanonske kuhinja pa so: zelišča, začimbe in svežina sestavin. Med začimbami je nepogrešljiva začimbna mešanica, ki vsebuje sedem začimb v enakih delih: črni poper, cimet, ingver, muškatni orešček, grško seno (fenugreek), piment (allspice) in nageljnove žbice. Ta začimbna mešanica se uporablja tako pri mesnih, kot pri ribjih jedeh. Poleg omenjenih veliko uporabljajo tudi meto, origano in peteršilj. Od mesa je največkrat na mizi perutnina, manj pa drugo meso in če že, potem na obalnih predelih prevladuje jagnjetina, ob obali na kozje meso. Ravno perutnina in jagnjetina sta pogosti sestavini v bolj priljubljenih jedeh. Ena izmed teh je Kibbeh- kruhki, polnjeni običajno z mleto govedino, oreščki in začimbami, nato pa so lahko ocvrti, kuhani ali nekuhani, pogosto postreženi z jogurtom. Za vegetarijance pa je libanonski Kibbeh prilagojen in polnjen s krompirjem. Tudi zelenjava je v libanonski kulinariki nepogrešljiva, skoraj vsak dan so na mizi fižol, leča in čičerka. Prav iz slednje nastaja humus, eden najbolj znanih namazov oz. dodatkov k prehrani, ki naj bi izhajal prav iz Libanona. Povsod pa je nepogrešljiv libanonski ploščat kruh- khoubiz, ki ga nekje domačini uporabljajo tudi namesto pribora.

Libanonske predjedi ali mezze.
Libanonske predjedi ali mezze.

Mezze- 30 hladnih ali toplih

Med najbolj znanimi jedmi so libanonski prigrizki, imenovani mezze. Mezze je zbirka različnih predjedi- toplih in hladnih, podobno kot so tapasi v Španiji ali testenine v Italiji. Gre za trideset različnih hladnih ali toplih predjedi iz  solat, omak, kumaric ali druge vložene zelenjave in z obveznim arabskim kruhom. Mezze je lahko čisto preprost, kot je surova ali kisana zelenjava, humus in arabski kruh, ali pa gre za popoln obrok, ki zajema pečene morske sadeže, meso, solate in sladice. Vseeno pa v splošnem velja pravilo, da vsak Mezze vsebuje solato, omako in liste vinske trte, polnjene z mletim mesom in rižem, ki predstavljajo osnovo vsake tovrstne predjedi.  

Jed, ki se imenuje tabouleh.
Jed, ki se imenuje tabouleh.

Brez kave ni dneva

Ko gost pride v Libanonu k hiši na obisk, ne glede na to, koliko časa ima, vedno je v navadi, da spije kavo. Kava ima v libanonski kulinariki tako pomembno vlogo, da se šalijo, da tisti Libanonec, ki ne pije kave lahko izgubi državljanstvo. Kavo pijejo skozi cel dan, tako doma kot v kavarnah. Libanonska kava je črna, močna in gosta, običajno nesladkana, grenka. Od ostalih pijač je znan tradicionalni libanonski janežev liker, postrežen h klasičnim jedem. Od sladic sloves najbolj priljubljene nosi baklava. Nekatere sladice so v Libanonu pripravljene posebej za kakšen dogodek. Ob Božiču in proslavljanju novega rojstva v družini se npr. vedno pripravi sladica Meghli iz riževega pudinga, janeža, cimeta in kumine. Ali gre za poseben dogodek ali ne, po vsakem obroku pa na mizo pride še sadje. Če seveda ostane še kaj prostora.

Tipične sestavine libanonske kuhinje:

  • Meso- največ uporabljajo perutnino, jagnjetino in kozje meso.

 

  • Zelenjava- pogosto so na jedilniku fižol, leča in čičerka. Iz slednje nastaja tudi humus, znan namaz, ki izhaja prav iz Libanona.

 

  • Limonin sok- poleg česna in olivnega olja spada med ”sveto trojico” nepogrešljivih libanonskih sestavin. Uporabljajo ga pri več jedeh.

 

  • Olivno olje- ima pomembno vlogo v libanonski kulinariki in ga uporabljajo vsepovsod.

 

  • Začimbe- posebej priljubljena je mešanica sedmih začimb: črni poper, cimet, ingver, muškatni orešček, grško seno (fenugreek), piment (allspice) in nageljnove žbice. Poleg tega veliko uporabljajo česen, meto, origano, peteršilj.

 

  • Oreščki- uporabljajo predvsem pražene oreščke, največ arašide. Kot prigrizek, sladice, dodatek jedem.

 

  • Jogurt- jogurt je pomembna sestavina predvsem za omake.

 

  • Kava- Libanonci pijejo črno, močno in gosto kavo, ponavadi grenko, nesladkano.

 

  • Libanonski kruh Khoubiz je ploščat kruh, prisoten skoraj pri vseh jedeh, ki domačinom služi tudi namesto pribora.

 

詳しくは

Libanonske restavracije v bližini:

 リヤド

Johannes-Brahms-Platz 7, Hamburg

(+40) 3571 6923

 

Al Basha

Liszt Ferenc tér 9, Budimpešta

(+36) 1321 8666

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。