Kuhinje sveta- Libanon

Vse, kar ima Bližnji Vzhod dobrega od kulinarike, je zajeto v libanonski kuhinji. To ne pomeni, da moramo kulinariko bližnjih držav zapostavljati, a libanonska je med njimi zagotovo na prvem mestu. Pravijo, da so žive barve libanonske kulinarike odsev tisočerih barv tamkajšnje pokrajine.

Tudi v svetovnem merilu jo mnoge lestvice uvrščajo med najboljše kulinarike. V Libanonu so se skozi preteklost zvrstili različni narodi, vsak pa je pustil svoj pečat v tamkajšnji kulinariki.

Nepogrešljiva trojica: česen, olivno olje in limonin sok

Libanonska kuhinja je mediteranska kuhinja z zelo veliko uporabe zelenjave, rib, morskih sadežev, malo manj mesa in polna okusov. Nepogrešljivi v libanonski kulinariki so česen, olivno olje in limonin sok in redko kateri glavni obrok ne vsebuje teh treh sestavin. Tri pravila libanonske kuhinja pa so: zelišča, začimbe in svežina sestavin. Med začimbami je nepogrešljiva začimbna mešanica, ki vsebuje sedem začimb v enakih delih: črni poper, cimet, ingver, muškatni orešček, grško seno (fenugreek), piment (allspice) in nageljnove žbice. Ta začimbna mešanica se uporablja tako pri mesnih, kot pri ribjih jedeh. Poleg omenjenih veliko uporabljajo tudi meto, origano in peteršilj. Od mesa je največkrat na mizi perutnina, manj pa drugo meso in če že, potem na obalnih predelih prevladuje jagnjetina, ob obali na kozje meso. Ravno perutnina in jagnjetina sta pogosti sestavini v bolj priljubljenih jedeh. Ena izmed teh je Kibbeh- kruhki, polnjeni običajno z mleto govedino, oreščki in začimbami, nato pa so lahko ocvrti, kuhani ali nekuhani, pogosto postreženi z jogurtom. Za vegetarijance pa je libanonski Kibbeh prilagojen in polnjen s krompirjem. Tudi zelenjava je v libanonski kulinariki nepogrešljiva, skoraj vsak dan so na mizi fižol, leča in čičerka. Prav iz slednje nastaja humus, eden najbolj znanih namazov oz. dodatkov k prehrani, ki naj bi izhajal prav iz Libanona. Povsod pa je nepogrešljiv libanonski ploščat kruh- khoubiz, ki ga nekje domačini uporabljajo tudi namesto pribora.

Libanonske predjedi ali mezze.
Libanonske predjedi ali mezze.

Mezze- 30 hladnih ali toplih

Med najbolj znanimi jedmi so libanonski prigrizki, imenovani mezze. Mezze je zbirka različnih predjedi- toplih in hladnih, podobno kot so tapasi v Španiji ali testenine v Italiji. Gre za trideset različnih hladnih ali toplih predjedi iz  solat, omak, kumaric ali druge vložene zelenjave in z obveznim arabskim kruhom. Mezze je lahko čisto preprost, kot je surova ali kisana zelenjava, humus in arabski kruh, ali pa gre za popoln obrok, ki zajema pečene morske sadeže, meso, solate in sladice. Vseeno pa v splošnem velja pravilo, da vsak Mezze vsebuje solato, omako in liste vinske trte, polnjene z mletim mesom in rižem, ki predstavljajo osnovo vsake tovrstne predjedi.  

Jed, ki se imenuje tabouleh.
Jed, ki se imenuje tabouleh.

Brez kave ni dneva

Ko gost pride v Libanonu k hiši na obisk, ne glede na to, koliko časa ima, vedno je v navadi, da spije kavo. Kava ima v libanonski kulinariki tako pomembno vlogo, da se šalijo, da tisti Libanonec, ki ne pije kave lahko izgubi državljanstvo. Kavo pijejo skozi cel dan, tako doma kot v kavarnah. Libanonska kava je črna, močna in gosta, običajno nesladkana, grenka. Od ostalih pijač je znan tradicionalni libanonski janežev liker, postrežen h klasičnim jedem. Od sladic sloves najbolj priljubljene nosi baklava. Nekatere sladice so v Libanonu pripravljene posebej za kakšen dogodek. Ob Božiču in proslavljanju novega rojstva v družini se npr. vedno pripravi sladica Meghli iz riževega pudinga, janeža, cimeta in kumine. Ali gre za poseben dogodek ali ne, po vsakem obroku pa na mizo pride še sadje. Če seveda ostane še kaj prostora.

Tipične sestavine libanonske kuhinje:

  • Meso- največ uporabljajo perutnino, jagnjetino in kozje meso.

 

  • Zelenjava- pogosto so na jedilniku fižol, leča in čičerka. Iz slednje nastaja tudi humus, znan namaz, ki izhaja prav iz Libanona.

 

  • Limonin sok- poleg česna in olivnega olja spada med ”sveto trojico” nepogrešljivih libanonskih sestavin. Uporabljajo ga pri več jedeh.

 

  • Olivno olje- ima pomembno vlogo v libanonski kulinariki in ga uporabljajo vsepovsod.

 

  • Začimbe- posebej priljubljena je mešanica sedmih začimb: črni poper, cimet, ingver, muškatni orešček, grško seno (fenugreek), piment (allspice) in nageljnove žbice. Poleg tega veliko uporabljajo česen, meto, origano, peteršilj.

 

  • Oreščki- uporabljajo predvsem pražene oreščke, največ arašide. Kot prigrizek, sladice, dodatek jedem.

 

  • Jogurt- jogurt je pomembna sestavina predvsem za omake.

 

  • Kava- Libanonci pijejo črno, močno in gosto kavo, ponavadi grenko, nesladkano.

 

  • Libanonski kruh Khoubiz je ploščat kruh, prisoten skoraj pri vseh jedeh, ki domačinom služi tudi namesto pribora.

 

Dodatne Informacije

Libanonske restavracije v bližini:

 Riads

Johannes-Brahms-Platz 7, Hamburg

(+40) 3571 6923

 

Al Basha

Liszt Ferenc tér 9, Budimpešta

(+36) 1321 8666

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!