FBピクセル

美食ガイド「ゴー・エ・ミヨ・スロベニア」が選ぶ2022年のベストレストラン

Slovenska kulinarika je v razcvetu ? Foto: Hiša Franko

最も影響力のある国際的なレストランガイドのひとつであるゴー・エ・ミヨは、今年もおいしい料理とおいしい飲み物が提供されるスロベニア料理コーナーの探索に乗り出しました。そして最後に、2022 年のゴー・エ・ミヨ・スロベニア特別賞の最高評価レストランと受賞者を発表しました。ゴー・エ・ミヨによると、最も訪れる価値のあるレストランのリストをご用意しました。

Inšpektorji mednarodnega vodnika ゴ・エ・ミヨ se strinjajo, da je slovenska kulinarika v razcvetu. O tem priča dejstvo, da so na lestvico najboljših gostincev uvrstili kar 8 restavracij, 2 mlada talenta2 priljubljeni zbirališči. Celoten izbor, ki so ga sestavili, bo znan v drugi polovici marca– takrat namreč izzide letošnji vodnik, ki ga je podprla tudi Slovenska turistična organizacija (STO).

Foto: gaultmillau.com

Podelitev Gault&Millau

Podelitev nagrad Gault&Millau je letos potekala v virtualnem svetu, sklenila pa se je z željo po vnovičnem srečanju v živo, seveda za mizo, obloženo s slastnimi dobrotami. Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je gostincem izrekla slavnostno sporočilo: “Tudi preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije. Prejemniki posebnih nagrad in vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije tako na krožniku kot v kozarcu. In za to si zaslužijo vse čestitke in pohvale. Pa tudi podporo.”
Pomen gastronomije je nato podprla tudi Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije, ki je dodala: “Še posebej v zadnjih letih je slovenska gastronomija deležna izredne pozornosti mednarodne strokovne, medijske in splošne javnosti, ki Slovenijo v sam vrh lestvic priporočenih držav pogosto uvrščajo prav na osnovi gastronomije.”

Chef tradicije Uroš Gorjanc Foto: Cveto Sonc

Dobitniki nagrad Gault&Millau

Eno najpomembnejših priznanj, ki ga lahko dobi restavracija, se imenuje štiri kape. Le-te potrjujejo izredno 品質vrhunskost. Uspešno so jih ohranile イン アット ロジゼット, デンクハウス, オステリア・デベルフ, レストランマック, レストラン ストレレックフランコの家, jagodnemu izboru pa sta se pridružili še Restavracija PavusGrič.
Nato je Gault&Millau podelil še nagrade za najboljše chefe. Prestižni naziv chef leta je prejel promotor divje hrane na Slovenskem Marko Pavčnik iz restavracije Pavus na gradu Tabor Laško, naziv chefa prihodnosti pa je pripadel ambasadorju Istre Filipu Matjažu iz portoroške Restavracije COB. Chef tradicije je postal Uroš Gorjanc から Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju.

Chef leta 2022 Marko Pavčnik Foto: Peter Irman

カテゴリ内 Mladi Talent sta nagrado prejela kar dva chefa in sicer Marko MagajneMarko Vršič から Galerije okusov, ki se nahaja v Novem Celju. Kljub svoji mladosti oba kuharska mojstra z izražanjem svojih veščin jedi povzdihujeta do samih višav kulinaričnih višav.
Nagradi v kategoriji POP sta bili podeljeni ljubljanskemu Dvornemu Baru, za katerega velja, da je vinsko kulturo približal ljudem, in kobariška ハウス ポロンカ, namenjena ljubiteljem リラックスした雰囲気okusnih poslastic.

Mladi talent Marko Vršič
Mladi talent Marko Magajne

Pomemben del kulinarične izkušnje so tudi natakarji また sommelierji. Nagrado na tem področju je prejel Gregor Kren iz novomeške Hiše Fink, ki si jo je prislužil s svojo profesionalnostjo, znanjemobčutkom za goste.
In ker se vsem kdaj prileže tudi nekaj 甘い, so bile nagrade razglašene tudi na področju slaščičarn. Za najboljšo letos velja ゼブラパティスリー, kjer ustvarjalci okusnih dobrot sledijo filozofiji トミヤ チェコ語: najprej se je treba do obisti naučiti osnov, nato pa ustvarjati po svojem okusu.

Seznam nagrad po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022:

1. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

2. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape

3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

7. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

8. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško

Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje

Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož

Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje

Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje

Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto

Najboljši POP: Dvorni bar, Ljubljana

Najboljši POP: Hiša Polonka, Kobarid

Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。