fbpx

Najboljše restavracije 2022 po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija

Slovenska kulinarika je v razcvetu ? Foto: Hiša Franko
Zadnjič posodobljeno: :

Gault&Millau, eden najvplinejših mednarodnih vodnikov po restavracijah, se je letos znova podal na raziskovanje slovenskih kotičkov, kjer se slastno je in dobro pije. In končno so razkrili najvišje ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2022. Za vas smo pripravili seznam restavracij, v katere se po mnenju Gault&Millau najbolj splača zaviti.

Inšpektorji mednarodnega vodnika Gault&Millau se strinjajo, da je slovenska kulinarika v razcvetu. O tem priča dejstvo, da so na lestvico najboljših gostincev uvrstili kar 8 restavracij, 2 mlada talenta in 2 priljubljeni zbirališči. Celoten izbor, ki so ga sestavili, bo znan v drugi polovici marca – takrat namreč izzide letošnji vodnik, ki ga je podprla tudi Slovenska turistična organizacija (STO).

Foto: gaultmillau.com

Podelitev Gault&Millau

Podelitev nagrad Gault&Millau je letos potekala v virtualnem svetu, sklenila pa se je z željo po vnovičnem srečanju v živo, seveda za mizo, obloženo s slastnimi dobrotami. Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je gostincem izrekla slavnostno sporočilo: “Tudi preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije. Prejemniki posebnih nagrad in vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije tako na krožniku kot v kozarcu. In za to si zaslužijo vse čestitke in pohvale. Pa tudi podporo.”
Pomen gastronomije je nato podprla tudi Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije, ki je dodala: “Še posebej v zadnjih letih je slovenska gastronomija deležna izredne pozornosti mednarodne strokovne, medijske in splošne javnosti, ki Slovenijo v sam vrh lestvic priporočenih držav pogosto uvrščajo prav na osnovi gastronomije.”

Chef tradicije Uroš Gorjanc Foto: Cveto Sonc

Dobitniki nagrad Gault&Millau

Eno najpomembnejših priznanj, ki ga lahko dobi restavracija, se imenuje štiri kape. Le-te potrjujejo izredno kakovost in vrhunskost. Uspešno so jih ohranile Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Restavracija Mak, Restavracija Strelec in Hiša Franko, jagodnemu izboru pa sta se pridružili še Restavracija Pavus in Grič.
Nato je Gault&Millau podelil še nagrade za najboljše chefe. Prestižni naziv chef leta je prejel promotor divje hrane na Slovenskem Marko Pavčnik iz restavracije Pavus na gradu Tabor Laško, naziv chefa prihodnosti pa je pripadel ambasadorju Istre Filipu Matjažu iz portoroške Restavracije COB. Chef tradicije je postal Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju.

Chef leta 2022 Marko Pavčnik Foto: Peter Irman

V kategoriji Mladi Talent sta nagrado prejela kar dva chefa in sicer Marko Magajne in Marko Vršič iz Galerije okusov, ki se nahaja v Novem Celju. Kljub svoji mladosti oba kuharska mojstra z izražanjem svojih veščin jedi povzdihujeta do samih višav kulinaričnih višav.
Nagradi v kategoriji POP sta bili podeljeni ljubljanskemu Dvornemu Baru, za katerega velja, da je vinsko kulturo približal ljudem, in kobariška Hiša Polonka, namenjena ljubiteljem sproščenega vzdušja in okusnih poslastic.

Mladi talent Marko Vršič
Mladi talent Marko Magajne

Pomemben del kulinarične izkušnje so tudi natakarji oz. sommelierji. Nagrado na tem področju je prejel Gregor Kren iz novomeške Hiše Fink, ki si jo je prislužil s svojo profesionalnostjo, znanjem in občutkom za goste.
In ker se vsem kdaj prileže tudi nekaj sladkega, so bile nagrade razglašene tudi na področju slaščičarn. Za najboljšo letos velja Zebra Patisseries, kjer ustvarjalci okusnih dobrot sledijo filozofiji Tomija Češka: najprej se je treba do obisti naučiti osnov, nato pa ustvarjati po svojem okusu.

Seznam nagrad po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022:

1. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

2. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape

3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

7. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

8. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško

Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje

Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož

Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje

Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje

Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto

Najboljši POP: Dvorni bar, Ljubljana

Najboljši POP: Hiša Polonka, Kobarid

Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!