FBピクセル

Najboljši nasveti za študente, ki se boste oktobra preselili

Vas boli glava, ko vidite, koliko "krame" imate doma, to pa morate preseliti v svoj novi bivanjski prostor? Brez skrbi, naši najboljši nasveti za študente, ki se boste oktobra preselili, bodo še najhujše opravilo na svetu spremenili v zabavo. Ključ je v organiziranosti!

Najboljši nasveti za študente, ki se boste oktobra preselili, bodo ta mesec postali vaši najboljši zavezniki. Če mislite nasprotno, boste med pakiranjem spremenili mnenje. 🙂

Četudi se zdi, da je študentsko življenje polno žuranja, to vključuje tudi sprejemanje številnih odgovornih odločitev. Poleg izbire študija je pomembno tudi, kje boste živeli – če ste imeli srečo, ste verjetno že vpisani v študentski dom; tisti, ki imate raje samoto ali občutek domačnosti, pa ste si verjetno privoščili bivanje v stanovanju.

Jasno, razlike med enim in drugim prostorom so več kot očitne, a ne glede na to, kje živite, pomembno je, da sledite nekaterim nasvetom, ko se boste oktobra selili, saj odhod od doma ni majhna stvar.

Naši najboljši nasveti za študente, ki se boste oktobra preselili, vključujejo informacije o tem, na katere stvari MORATE biti pozorni pred, med in po selitvi. Svetujemo vam, da selitve ne jemljete kot največjega zla, ker boste hitro spoznali, da je neodvisnost izjemna stvar in le še en korak k odraslem življenju.

Kaj morate vedeti pred selitvijo?

Opravite pregled stvari.

Selitev je kot spomladansko čiščenje – spoznate, da imate stvari, ki jih ne uporabljajte, a vam je pomembno, da jih hranite, ker slepo verjamete, da jih boste nekoč uporabljali. Rešite se navlake – stvari razdelite v štiri skupine: obdržim, prodam/podarim, doniram in zavržem. Če imate težave z navezanostjo na stvari, vam predlagamo, da si ogledate video ali preberete knjige o organizaciji stvari avtorice Marie Kondo.

Sistematična organizacija stvari, ki jih posedujete, vam namreč pomaga reševati predvsem problematiko omejenega prostora. Če boste živeli v stanovanju, sploh pa v domu z drugimi ljudmi, se morate zavedati, da boste imeli izjemno omejen prostor za svoje osebne stvari, zato je prav, da s seboj vzamete le tisto, kar nujno potrebujete.
Razmislite tudi o tem, katere stvari vam še manjkajo in jih boste dokupili, da bo odhod od doma čim manj boleč in bo učenje neovirano.

Pametno se lotite pakiranja stvari.

Po pregledu stvari se lotite pakiranja. Predlagamo vam, da kupite zložljive kartonske škatle (ali za večkratno uporabo), ki jih označite po kategorijah (npr. kopalnica, kuhinja, soba …). Lotite se pakiranja tistih stvari, za katere menite, da jih あなたが一番必要とするのは in jih v škatle shranjujte glede na kategorije, ker si boste tako olajšali delo, potem ko boste te iste stvari nameščali v novem bivanjskem prostoru.

Ne pakirajte krame, ki je ne boste nosili.
Ne pakirajte krame, ki je ne boste nosili.

Pomembno je, da ste racionalni predvsem pri pakiranju oblačil, ker boste videli, da je stiska s prostorom hudič. Če veste, da boste vsak vikend hodili domov in boste oblačila prali doma, je potem smiselno, da obvezno spakirate kose, ki so primerni sezoni, ki jih trenutno uporabljate in jih v novem domu pač pustite, sicer pa vsak vikend izberite nekaj kombinacij, ki jih boste nosili čez teden, in jih s seboj spakirajte. Ne pakirajte krame, ki je ne boste nosili, ker vam bo zasedla prostor.

Predlagamo vam, da oblačila pakirate tako, da jih zvijate, ne zlagate, ker boste na tak način v škatle spravili več robe in bo pregled nad stvarmi, ki jih s seboj nosite v novi bivanjski prostor, realnejši.

Kaj morate vedeti med selitvijo?

Sistematično se lotite razporejanja stvari.

Razporejanja stvari se lotite sistematično, tako kot ste se lotili pakiranja. Če mislite, da boste imeli najmanj dela s kopalnico in kuhinjo, se potem najprej osredotočite na njiju, kasneje preidite na sobo, kjer je malenkost več dela.

Če boste delili prostor s sostanovalci, morate biti pripravljeni na kompromise. Kam boste odložili svoje stvari v kopalnici ali kuhinji in sobi? Dogovorite se z ljudmi, s katerimi bivate! Če je med vami zaupanje in nimate težav s tem, da stvari ne bi držali pod ključem, vam predlagamo, da si kupite majhne plastične škatle, v katere lahko pospravite svoje stvari (od kozmetike, tehnologije in knjig do hrane v hladilniku) in tako vzdržujete nek red.

Pomembno je, da ohranjate red.
Pomembno je, da ohranjate red.

V omari namestite platnene škatle, v katere lahko zložite veliko oblačil, če jih zvijate po tehniki Marie Kondo – tako se boste izognili mešanju garderobe s sostanovalci, pa tudi dosegli boste red. Za umazano perilo uporabite večjo platneno škatlo, ki je dovolj zračnane zaseda veliko prostora ob omari.

Kaj morate vedeti po selitvi?

Ne pričakujete, da se boste bivanja v novem okolju navadili že prvi teden. Potrebovali boste vsaj mesec dni, da ugotovite, kakšen sistem življenja je za vas najbolj optimalen in kakšni so ljudje, s katerimi živite.
Čez čas boste ugotovili, da brez nekaterih stvari, ki ste jih s seboj prinesli, lahko živite, druge boste 逃したjih boste pač preselili.

Pomembno je predvsem to, da ste strpni in se naučite sprejemati kompromise, ker povsem mogoče je, da se boste s sostanovalci kdaj skregali zaradi kruha ali jogurta, ki sta “izginila”, ali čiščenja, ki ni bilo opravljeno. Četudi boste v takšnih trenutkih trpeli vi (ali drugi), so takšne situacije lekcije za vse življenje. Naučili pa se boste tudi, da starši niti niso tako naporni, kot se vam je zdelo pred selitvijo. 🙂

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。