Gorčična semena, tako mleta in cela, se dodajajo različnim jedem. Gorčica ne samo, da je okusna, vpliva tudi na zdravje in prebavo, zato je redna spremljevalka težkim in mastnim jedem, zlasti klobas. Domača gorčica je zelo preprosta za pripravo, zato si jo v prihodnje raje pripravite kar sami.
自家製マスタード vsebuje le nekaj osnovnih sestavin kot so gorčična semena, voda in jabolčni kis. Osnovnemu receptu pa lahko glede na vaš okus dodajate različne začimbe ter ostale dodatke kot so ingver, hren, vodo pa lahko zamenjate tudi s pivom.
Za pripravo medene domače gorčice potrebujete sledeče sestavine:
- 1/4 skodelice semen rumene gorčice
- 1/4 skodelice filtrirane vode
- 1/4 skodelice jabolčnega kisa
- 2 žlički svežega limoninega soka
- 蜂蜜 スプーン3杯
- 海塩 小さじ1/4
- 1 čajna žlička svežih listov timijana
- 1/2 čajne žličke mlete kurkume
Semena gorčic čez noč namočite v vodo in kis, da absorbirajo večino tekočine. Nato dodajte vse ostale sestavine in dobro zmešajte v mešalniku, da dobite homogeno zmes oziroma pire. Pripravek dajte v steklene lončke s pokrovom in hranite v hladilniku do tri tedne.