砂糖が健康に良くないとわかっていても、砂糖に抵抗するのが難しいのは、おそらくあなただけではありません。甘いものへの欲求をやめる必要はありませんが、もっと健康的に自分を甘くする方法を見つけることはできます。スロベニア料理に欠かせない白砂糖は、ビタミンやミネラルが含まれていないため、最良の選択ではありません。すべての砂糖が同じように作られているわけではありません。適度に摂取しても健康な人もいます。
Kaj lahko uporabite namesto belega sladkorja?
黒砂糖
Beli sladkor je najlažje zamenjati z rjavim, vendar bodite pozorni na njegovo pridelavo. Rjavi sladkor namreč naredijo z dodajanjem barvil.
メッド
Ima številne zdravilne učinke, saj vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Uživajte ga v zmernih količinah, saj se hitro absorbira v krvni pretok in ima visok glikemični indeks.
Tekoča sladila:
Agavin sirup
Brezbarvni sirup blagega okusa telesa ne zakisa. Njegov glikemični indeks je za tretjino nižji kot pri belem sladkorju in vsebuje tretjino manj ogljikovih hidratov. Uporabljate ga lahko povsod, kjer ste doslej uporabljali sladkor.
Stevia
Naravno sladilo, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti ter ima glikemični indeks nič. Njeni izvlečki so do 200-krat slajši od sladkorja. Stevia je primerna za pripravo sadnih solat, sirnih jedi in sladkanje kave, čaja, kompota. Uravnava krvni sladkor.
続きを読む: 秋のレシピ:焼かないヘルシーなアップルケーキ
Melasa
Gosti temni sirup je stranski proizvod pridobivanja sladkorja iz sladkornega trsa. Pozitivna lastnost melase je, da telesa ne zakisa. Vsebuje veliko hranilnih snovi (magnezij, železo, baker in mangan ter vitamine skupine B). V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka.
Javorjev sirup
Je bogat z minerali in vsebuje vitamine ter minerale, ki čistijo organizem. Uporabljamo ga lahko za sladkanje kave, čajev, polnozrnatih kosmičev, jogurta, palačink in sadnih solat. Je tudi bogat vir magnezija in selena.