fbpx

10+ najboljši robotski sesalniki 2022 in kako robotski sesalnik izbrati?!

Robotski sesalniki so vaši najboljši prijatelji!

사진: 엔바토

Robotski sesalnik! Zakaj bi čistili sami, ko lahko robot opravi delo namesto vas? Zato so robotski sesalniki najboljši prijatelji slovenskih moških. V tem zapisu pojasnimo trenutno stanje tehnologije, podamo uporabne nasvete in podrobneje predstavimo najbolj vznemirljive modele robotrskih sesalnikov za različne zahteve in potrebe! Robostki sesalniki za vsak dom!

Nakup čistilnega roboto ali robotiziranega sesalnika je precej stresno opravilo. Soočimo se namreč z množico podatkov, ki jih ne razumemo. Zato smo pripravili podroben zapis, ki ga preberite pred nakupom čistilnega robota, da boste razumeli, kaj vam slednji ponuja in za kakšno uporabo je najbolj primeren.

Čistilni roboti že nekaj let doživljajo pravi razcvet. Nič čudnega, saj so se praktični pomočniki v zelo kratkem času izjemno razvili. Prihranijo namreč ogromno časa. Medtem ko so prvi modeli nerodno in kaotično tavali po stanovanju, se trenutni roboti za sesanje – robotski sesalniki – in roboti za brisanje tal zaradi laserske tehnologije izjemno natančno in sistematično premikajo tudi v popolni temi. Posebej napredne naprave ne le da sesajo in obrišejo tla, temveč tudi preslikajo prostor do potankosti, prepoznajo občutljive predmete in ljudi v prostoru, poslušajo vsako vašo besedo in na koncu samodejno izpraznijo umazanijo prek sesalne postaje.

Nakup sesalnega robota je stresno. Soočite se z množico “podatkov”, ki jih ne zante primerjati. Zato smo napisali ta zapis. Foto: envato

Toda kot se pogosto zgodi, je treba nakup skrbno premisliti. Različne organizacije za zaščito potrošnikov, ki velikokrat testrajo naprave, so na primerjalnih testih ugotovile, da še vedno ni vsestranskega modela, ki bi bil najboljša izbira za vse kategorije in prostore. Tu morate torej sami opraviti določeno količino pripravljalnega dela in izobraževanja, da boste našli popoln model za vaše stanovanje in lastne zahteve.

Zato smo pripravili zapis, kjer vam bomo v nadaljevanju razložili prednosti in slabosti različnih vrst “navigacije” robotskih sesalnikov, razpravljali o pomembnih kriterijih nakupa in seveda tudi podrobneje predstavili, kaj so po našem mnenju najboljši roboti za sesanje in brisanje tal ta hip na velikem globalnem tržišču.

 • Kaj bomo poizkušali odgovoriti?!
  Kakšen je najboljši robotski sesalnik?
  Kaj moramo paziti pri nakupu in kateri podatki so pomembni?
  Kakšen robotski sesalnik potrebujete glede na vaše potrebe?
Kako se sesalni roboti orientirajo?! Foto: envato

Kako se čistilni roboti orientirajo – razlike v pristopih

Prvi korak do popolnega robota za sesanje in brisanje tal je izbira osnovne vrste navigacije. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, ki vam jih želimo razkriti.

Načelo kaosa je najpreprostejša tehnika navigacije. Tu čistilni robot zapelje naravnost v prostor, dokler ne naleti na oviro, nato pa preprosto zapelje v drugo smer, ki ni blokirana. To počne, dokler se baterija skoraj ne izprazni. Infrardeči signal ga nato popelje nazaj v bazo, ki ne sme biti predaleč. Idealno za posamezne sobe in običajno še posebej poceni.

Sistematično čiščenje se začne z žiro navigacijo, saj lahko robot s pomočjo žiro senzorja beleži vrtenje koles – in tako ugotavlja, kje se v doloženem trenutku nahaja in kje je že bil. Čiščenje je temu primerno hitrejše in temeljitejše kot po principu kaosa. Če pa se kolesa nenamerno zavrtijo, na primer zaradi previsokega roba, lahko robotski sesalnik izgubi položaj.

Najboljši robotski sesalniki 2020: naj drugi delajo namesto vas

navigacijo s kamero se posname strop, da se prepozna natančen tloris stanovanja. To omogoča bolj zanesljivo orientacijo kot žironavigacija in podrobno kartiranje. V mansardnih stanovanjih z veliko nagnjenimi stropi in slabimi svetlobnimi razmerami bi lahko tudi tukaj prišlo do težav.

Laserska navigacija je trenutno najbolj napredna in deluje tudi v popolni temi. Prostore je mogoče izmeriti z izjemno natančnostjo, pri čemer se v veliki meri izognemo trkom s pohištvom in ustvarimo zelo podrobne zemljevide. V aplikaciji je nato mogoče določiti natančna prepovedana območja ali virtualne stene. Slabosti so ne le sorazmerno visoka cena, ampak tudi višja konstrukcija, saj je laserski stolp dominantno pritrjen na vrh robotskega sesalnika.

Nakupna lista – oziroma kako prepoznamo dober robotiziran čistilec – robotski sesalnik

Ko se odločite za vrsto navigacije, gremo v podrobnosti. Za vas smo zbrali nekaj pomembnih informacij in nasvetov, ki jih morate upoštevati pred nakupom robota za sesanje in brisanje tal.

 • Sesalna moč je vedno navedena v Pascalih (Pa). Dobre vrednosti se začnejo okoli 2000 Pa.
 • Raven hrupa vakuumskih robotov bi morala biti pomembno merilo pri nakupu. Zlasti zmogljivi sesalni modeli so lahko tako glasni kot kosilnica pri 80 decibelih – in to je dolgoročno škodljivo za vaše zdravje!
 • Visoki pragovi vrat so težava za številne robote za sesanje in brisanje tal. Višinska razlika ne več kot dva centimetra je pogosto meja. Proizvajalci običajno niti ne omenjajo sposobnosti plezanja. V primeru dvoma – ali v nujnih primerih – na pomoč priskočijo klančine na pragu, kot so po meri narejene od HelpYourRobot, posebej za čiščenje robotov.
 • Preproga, trda tla – ali oboje? Številni roboti so specializirani za eno vrsto tal. Posebno pozornost je treba nameniti hibridnim napravam, ki lahko sesajo in čistijo: pogosto so namenjene samo čiščenju trdih tal in se posebej izogibajo preprogam. Če želite, da naprava obvladuje obe vrsti tal, morate biti na to posebno pozorni.
 • Roboti s funkcijo brisanja kažejo velike razlike v kakovosti čiščenja. Poceni modeli pogosto za sabo z majhnim pritiskom potegnejo le vlažno krpo. Če želite brisati učinkoviteje, bodite pozorni na naprave z vibrirajočo ploščo ali vrtljivimi metlicami brisalcev. Funkcija pršenja za vpijanje trdovratne umazanije je še posebej uporabna pri čiščenju na mestih.
 • Izmerite svoje stanovanje: Kaj koristi najbolj sposobnemu čistilnemu robotu, če doma ne more priti pod posteljo, kavč ali omaro in morate to vsakič narediti sami? Zlasti naprave z lasersko navigacijo so zaradi strukture stolpa razmeroma visoke. Tukaj si vsekakor morate natančno ogledati točne dimenzije in jih primerjati z dimenzijami vašega pohištva.
 • Nadaljnje stroške čistilnih robotov proizvajalci pogosto skrivajo. Tukaj se lahko izplača malo vnaprejšnje raziskave: koliko stane tipičen potrošni material, kot so krpe iz mikrovlaken, valjčki, glave ščetk in HEPA filtri? Če tukaj ne boste izvedeli več, boste hitro na koncu plačali krepko čez 150 evrov na leto.
  Rezervni deli so lahko dragi. Preverite osnovne komponotne, kot so krtače in njihove cene. Foto: envato
 • S sesalno postajo ali brez? To je vprašanje luksuza, saj se cena sesalnika dvigne med 200 in 400 evri. V zameno pa sesalna postaja “pogoltne” praha in smeti tudi za dobo treh mesecev.
 • Drago ne pomeni samodejno dobro: kot je bilo omenjeno na začetku, se je v zadnjih letih tehnično veliko zgodilo. To pomeni, da bi lahko stari vrhunski model v pomembnih disciplinah že prevladali z novimi napravami srednjega razreda. Splošno pravilo je torej: dajte prednost najnovejšim modelom, zlasti v srednjem in višjem razredu. Večina naših spodnjih priporočil izdelkov je trenutno najbolj aktualnih in precej novih na trgu.

Najboljši robotski sesalniki 2022

V tem zapisu smo na podlagi mnogih testov, različnih organizacij za preverjanje kakovosti izbrali tiste naprave, ki vas ne bodo razočarale, oziroma svoje delo opravljajo korektno in v skladu z njihovo ceno. Razvrstili pa smo jih tudi po blagovnih znamkah, da se boste lažje orientirali in spoznali njihovo ponudbo. Za ponudnika in možnost nakupa smo izbrali nemški Amazon, ki omogoča hiter nakup in še hitrejšo dostavo. Praviloma robotski sesalnik prispe v Slovenijo v prej kot dveh dnevih. Hkrati pa lahko podjetja kupujejo izdelke na Amazon.de brez davka na dodano vrednost. To velja tudi za robotske sesalnike.

아마존에서 VAT 없이 구매

슬로베니아 법인 - 책임 큰 통 VAT(부가가치세) 없이 Amazon.de에서 쇼핑할 수 있습니다! 회사가 Amazon.de에서 비즈니스 사용자로 등록하는 경우. 등록은 빠르고 쉽습니다! 이를 통해 특별 비즈니스 할인을 받을 수 있습니다!

VAT 없이 회사 등록 및 구매

Samsung sesalniki


Samsung AI+ s svojim vrhunskim modelom Jet Botravno je izbira za vse tiste, ki ne sklepate kompromisov. Vključujejo avtomatsko sesalno postajo, natančno navigacijo preko senzorja LiDAR in večstopenjski filtrirni sistem, ki lahko odstrani do 99,99 odstotkov drobnega prahu iz vsesanega zraka – vsak alergik bo vesel! Vendar je Samsung največjo skrb vložil v prepoznavanje predmetov, ki jih podpira AI, ki lahko prek 3D globinske kamere na sprednji strani prepozna celo majhne predmete, kot so kabli z višino le en centimeter. Če želite, lahko tudi pošljete robota v akcijo, ne da bi morali najprej očistiti tla. Poleg tega so predmeti razvrščeni: predmet, ki je razvrščen kot krhek, kot je na primer vaza, se nato velikodušneje zaobide. Zelo, zelo pametno in premeteno.

2019년 최고의 로봇 진공청소기: 깨끗한 집을 위한


최종 업데이트 날짜 2023-09-26 / 제휴 링크 / 사진 출처: Amazon Product Advertising API

Zaco sesalniki


Robot za sesalnik in brisanje tal Zaco V6 z žiroskopsko navigacijo se zanaša na 2.000 Pa močno neposredno sesanje, kar ponuja veliko prednost pri pobiranju (živalske) dlake. Večina čistilnih robotov deluje s krtačnim valjčkom, v katerega se dolge dlake hitro in trdovratno ujamejo in jih je treba redno odstranjevati. To ni samo nehigienično, ampak tudi nadležno. V6, ki je bil zasnovan za trda tla, nima te težave. Med tem je Zaco A10 hibrid s sodobno lasersko navigacijo lahko sesa ali briše z vstavitvijo ustreznega modula, ne pa obojega hkrati. To je nekoliko zamudno, vendar ima tudi prednosti: napravo je mogoče bolje prilagoditi vrsti tal z velikodušnimi prostornimi posodami in na primer ne zmoči preprog pri sesanju (do 2.000 Pa). V načinu brisanja je po drugi strani robot veliko tišji in ima z utripajočo ploščo za brisanje funkcija, ki je precej nova in zato najdemo predvsem v višjih cenovnih razredih. Sesalniki Zaco so izjemno popularni na zahtevnem Nemškem trgu.

최종 업데이트 날짜 2023-09-26 / 제휴 링크 / 사진 출처: Amazon Product Advertising API

Roborock sesalniki


Podjetje, ki v zadnjih časih vedno bolj stopa v ospredje in postaja eno vodilnih z izjemno široko ponudbo. Res dobra zgodba se začne z modelom Roborock S6 Vmax , ki ima sesalno moč kar 2.500 Pa. Funkcijo brisanja s posebnim nadzorom količine vode za prostor za brisanje površine do 200 m² (300 ml rezervoar). Laserski senzorji razdalje (LDS) in dvojna kamera AI za 360° pokritost ter prehod ovir od 5 x 3,0 cm (Š x V). 13 laserskih senzorjev razdalje (LDS) za 360° pokritost. Inteligentno načrtovanje poti z zemljevidi prostorov v realnem času in selektivno individualno načrtovanje prostorov z navideznimi območji zaklepanja sesanja in brisanja. Najnovejši član družine Roborock se imenuje S7 MaxV Ultra in se predstavlja kot popolnoma avtonomen vodilni robotski sesalnik visokega cenovnega razreda, za katerega vam ni treba skrbeti kar nekaj časa. Razlog za to je izjemno napredna bazna postaja, ki hibridnega robota ne samo odvaja in čisti z lasersko navigacijo in sesalno močjo do 5.100 Pa, temveč ga lahko oskrbuje tudi s svežo vodo za območje brisanja do 300 kvadratnih metrov. Na vrhunskem nivoju je tudi zaznavanje ovir, ki naj bi se kosilo z iztrebki hišnih ljubljenčkov, kabli ali nogavicami. Poleg tega je avtomatsko prepoznavanje preprog, pri katerem je mop dvignjen, prava redkost. Seveda ima še nekoliko boljšo različico, ki zmore še kakšen trik več.

Roborock sesalniki so močno povezani z globalnim brandom Xiaomi in tako njihovi “bratje”, tudi po tehnologiji.

감소 101,00 EUR
roborock S6 MaxV Saug- und Wischroboter mit...
roborock S6 MaxV Saug- und Wischroboter mit...
Saugfunktion mit einer ultrahohen Saugleistung von 2.500 Pa; 13 Laser Distanz Sensoren (LDS) für...
599,00 EUR −101,00 EUR 498,00 EUR
감소 176,04 EUR
roborock S7 MaxV Saug- & Wischroboter (5100Pa...
roborock S7 MaxV Saug- & Wischroboter (5100Pa...
reddot Design Award Gewinner 2022; Steuerbar per Smartphone & Sprachassistenten (z.B. Alexa)
799,00 EUR −176,04 EUR 622,96 EUR Amazon Prime
감소 187,17 EUR
roborock S7 MaxV Plus Saug- & Wischroboter mit...
roborock S7 MaxV Plus Saug- & Wischroboter mit...
Reddot Design Award Gewinner 2022; Komfortabel dank automatisch selbstständiges Entleeren des...
998,00 EUR −187,17 EUR 810,83 EUR Amazon Prime

최종 업데이트 날짜 2023-09-26 / 제휴 링크 / 사진 출처: Amazon Product Advertising API

iRobot sesalniki


iRobot Braava jet m6 z navigacijo s kamero obstaja že nekaj časa. Ker spada v redko kategorijo čistih robotov za brisanje tal in ima temu primerno močne lastnosti, se še vedno lahko brez zadrege uvršča med najboljše modele na tem področju. Ena od njegovih prednosti je kvadratna oblika, ki omogoča, da pride v vogale. Krpa za brisanje pokriva tudi celotno širino. Seveda iRobot ponuja še kopico drugih modelov, ki odlično opravijo svoje delo. Naprimer tak je iRobot Roomba i7, ki izpolne večino pričakovanj za primeren denar. In pa kakopak

최종 업데이트 날짜 2023-09-26 / 제휴 링크 / 사진 출처: Amazon Product Advertising API

Xiaomi sesalniki


Velikokrat odlično ocenjeni sesalniki, so robotski sesalniki Xiaomi. Tudi zato izpostavljamo nekaj modelov, ki so predvsem v zadjem času dvignili prah in ga seveda tudi posesali. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop P je že prvi tak model, ki navduši s ceno nekaj čez 300 evrov. Omogoča inteligentno načrtovanje poti, omogoča več načinov pranja glede na tip tal, samodejno zazna drugo sobo. Optimalna sesalna moč je 2100 Pa, baterije pa premore 3200 mAh za površino do 180 m². Z Xiaomi Robot Vacuum Cleaner XCLEA H30 Plus pa lahko zadevo nadgradite tudi s postajo za praznjenje. A cena kljub temu ni pretirana.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop P - White
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop P - White
Unterstützt 3 Reinigungsmodi; Simuliert manuelles Schrubben mit wiederholten Durchgängen für...
232,32 EUR Amazon Prime

최종 업데이트 날짜 2023-09-26 / 제휴 링크 / 사진 출처: Amazon Product Advertising API

아마존에서 VAT 없이 구매

슬로베니아 법인 - 책임 큰 통 VAT(부가가치세) 없이 Amazon.de에서 쇼핑할 수 있습니다! 회사가 Amazon.de에서 비즈니스 사용자로 등록하는 경우. 등록은 빠르고 쉽습니다! 이를 통해 특별 비즈니스 할인을 받을 수 있습니다!

VAT 없이 회사 등록 및 구매

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.