fbpx

Janez Uršič: "레시피는 대대로 이어집니다."

Janez in Zvonka Uršič.

Lastnik ter glavni kuhar gostilne Pri planinskem orlu je Janez Uršič. Vitalen možak zgodnjih šestdesetih, potomec bistriških divjih lovcev, z družino v domači gostilni uspešno nadaljuje tradicijo svojih staršev in starih staršev.

Od kod recepti in znanje za pripravo dobrot?

Kuhalnica, strast do kuhanja ter ljubezen do narave, hribov in lova, so mi bili položeni že v zibelko. Odraščal sem domala v kuhinji domače gostilne ob štedilniku na drva. Motovilil sem pod nogami babic in tet, neprekosljivih mojstric izvirne domače in takratne meščanske kuhinje.

Kaj moramo pri vas poskusiti?

Klasične tradicionalne domače jedi ter divjačino. Pripravljam jih po receptih, ki v naši gostilni prehajajo iz roda v rod. Pripravljamo tudi domače suhomesnate divjačinske izdelke, kot so klobase, pršut iz jelena ali divjega prašiča …

Obstajajo okusi, ki se z divjačino še posebno dobro razumejo?

Divjačina se odlično ujame z različnimi gozdnimi sadeži, brusnicami, gobami, prostorastočimi začimbnimi zelišči … Ustrezne priloge, kot so različni štruklji, kruhovi cmoki, kaše, pa zgodbo lepo zaokrožijo. Tudi kozarec dobrega kakovostnega vina iz naše bogato založene vinske kleti naredi svoje.

Kako poskrbite za raznovrstnost jedi pri vas?

Svojo lakoto pri nas potešijo tudi ljubitelji rib, vegetarjanci, vegani, presnojedci in ljudje s posebnimi prehranskimi potrebami, le na to nas morajo prej opozoriti. Slovenska tradicionalna kuhinja ponuja kopico zanimivih, a že nekoliko pozabljenih jedi, ki jih z malce iznajdljivosti in ustvarjalne žilice lahko uvrstimo na trendovske jedilnike.

Kaj boste pridali projektu Okusi Kamnika?

Firštov golaž, gamsovo juho in telečji rajželc ‒ tradicionalne jedi iz doline Kamniške Bistrice.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.