Janez Uršič: “Recepti prihajajo iz roda v rod.”

Janez in Zvonka Uršič.

Lastnik ter glavni kuhar gostilne Pri planinskem orlu je Janez Uršič. Vitalen možak zgodnjih šestdesetih, potomec bistriških divjih lovcev, z družino v domači gostilni uspešno nadaljuje tradicijo svojih staršev in starih staršev.

Od kod recepti in znanje za pripravo dobrot?

Kuhalnica, strast do kuhanja ter ljubezen do narave, hribov in lova, so mi bili položeni že v zibelko. Odraščal sem domala v kuhinji domače gostilne ob štedilniku na drva. Motovilil sem pod nogami babic in tet, neprekosljivih mojstric izvirne domače in takratne meščanske kuhinje.

Kaj moramo pri vas poskusiti?

Klasične tradicionalne domače jedi ter divjačino. Pripravljam jih po receptih, ki v naši gostilni prehajajo iz roda v rod. Pripravljamo tudi domače suhomesnate divjačinske izdelke, kot so klobase, pršut iz jelena ali divjega prašiča …

Obstajajo okusi, ki se z divjačino še posebno dobro razumejo?

Divjačina se odlično ujame z različnimi gozdnimi sadeži, brusnicami, gobami, prostorastočimi začimbnimi zelišči … Ustrezne priloge, kot so različni štruklji, kruhovi cmoki, kaše, pa zgodbo lepo zaokrožijo. Tudi kozarec dobrega kakovostnega vina iz naše bogato založene vinske kleti naredi svoje.

Kako poskrbite za raznovrstnost jedi pri vas?

Svojo lakoto pri nas potešijo tudi ljubitelji rib, vegetarjanci, vegani, presnojedci in ljudje s posebnimi prehranskimi potrebami, le na to nas morajo prej opozoriti. Slovenska tradicionalna kuhinja ponuja kopico zanimivih, a že nekoliko pozabljenih jedi, ki jih z malce iznajdljivosti in ustvarjalne žilice lahko uvrstimo na trendovske jedilnike.

Kaj boste pridali projektu Okusi Kamnika?

Firštov golaž, gamsovo juho in telečji rajželc ‒ tradicionalne jedi iz doline Kamniške Bistrice.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 najbolj šokantnih stvari, ki smo se jih naučili iz intervjuja Maghan & Herryja z Oprah