지루한 비오는 날이 작별 인사를 하고 피크닉과 그릴링의 계절이 시작되면, 심지어 최고의 요리 탐험가와 미식가조차도 최소한 주말과 집 테라스에서의 편안한 모임에서 손님에게 깊은 인상을 줄 수 있는 입증된 요리법에 접근하는 것을 선호합니다.
V glavnih vlogah na bogato obloženih mizah takrat zažarijo dobri stari okusni in slastni čevapčiči, pleskavice, kajmak, lepinje in sto in ena priloga, ki zabeli njihovo poletno poslanstvo – sproščeno druženje ob dobri hrani.
Slovenci obožujemo balkansko kulinariko
Čeprav izvirajo iz balkanske kulinarike so čevapčiči in pleskavice pravzaprav čisto prava slovenska nacionalna jed. Ena izmed raziskav pred leti je razgalila, da so čevapčiči in pleskavice po priljubljenosti celo na samem vrhu slovenskih kulinaričnih želja. Torej ni presenetljivo, da te, čeprav preproste jedi pogosto jemljemo zelo resno. Skoraj toliko, kot je mojstrov vrtenja mesnin na žaru, toliko je zgodb o tem kako pripraviti popolne čevapčiče in pleskavice. Vsak ima svojo skrivnost. Med njimi je tudi ambasador blagovne znamke President, aktualni masterchef Žan Milosavljevič, ki se prav tako strinja, da poletja ni brez železnega repertoarja jedi z žara. Čeprav ga krasi široko kulinarično znanje se Žan prav rad loti tudi svojih čevapčičev. Vas zanima katere trike pri tem uporablja? Pozorne gledalce v videu čaka tudi Presidentovo nagradno presenečenje.
Mladi kajmak za vsak piknik
Dobrega piknika ni tudi brez dobrega, slastnega kajmaka. Pravi ljubitelji jedi z žara dobro vedo, da ni vsak kajmak isti, zato je izbira tistega pravega, ki se bo ravno prav stopil po sveže pečenih mesnih delicijah in obogatil pojedino z žara, pomembna naloga. Na barvo, teksturo in okus kajmaka vplivajo čas zorenja, sestava mlečne maščobe in beljakovin ter seveda vrsta mleka. Glede na čas zorenja pa v splošnem ločimo zrel kajmak, ki je običajno bolj zrnat, slan in pikanten, ter mladi kajmak, ki je mehkejši in nežnejšega okusa. Medtem ko je zrel kajmak znan po svojem res specifičnem okusu, ki marsikomu ni ravno blizu, je okus mladega kajmaka bolj blag in se odlično poda k dobrotam z žara. Med najbolj priljubljenimi mladimi kajmaki pri nas je Président mladi kajmak, ki ima okus tradicionalnega kajmaka in je narejen po domači recepturi.
Recept za ljubljansko pleskavico
Pleskavic je več vrst, skoraj vsak domači kuhar pa zna svoji dodati ščepec originalnosti. Ker ima skoraj vsak kraj svojo pleskavico se je masterchef Žan Milosavljevič odločil, da bo sestavil recept za čisto pravo domačo, ljubljansko pleskavico. Vas zanima, kako jo pripraviti? Poglejte zgodbo v spodnjem videu, tudi v tem vas čaka nagradni izziv.
Če ste pri izbiri kajmaka za svoj piknik v precepu med številnimi ponudniki vam ponujamo Žanov nasvet. Pravi, da sam najraje izbere pravi pristen kajmak, ki je čim bolj podoben tistemu, ki ga najdete na srbskih tržnicah. V njegovi košarici boste zato našli mladi kajmak President iz Ljubljanskih mlekarn.