모든 요리사가 저지르는 가장 흔한 실수가 무엇인지 아시나요? 이제 막 요리하는 법을 배우기 시작했는지, 아니면 수년 동안 요리를 해왔는지는 중요하지 않습니다. 요리 실수는 불가피합니다. 앞으로는 이를 최대한 줄이기 위해 모든 요리사가 저지르는 가장 흔한 실수와 이를 교정하는 방법을 확인해보세요.
Če še ne veste, katere so pogoste napake vsakega kuharja (in kako jih popraviti), berite dalje in se jim v prihodnje spretno izognite!
Površno branje recepta
Če ste pri kuhanju radi preveč navdušeni in začnete kuhati, še preden dobro preberete recept, ustavite konje in se najprej posvetite sestavinam in navodilom. Velikokrat se namreč zgodi, da sredi kuhanja ugotovimo, da nimamo določene sestavine ali kuharskega pripomočka, potrebnega za uspešno kuho.
Uporaba kuhinjske deske napačne velikosti
Majhne kuhinjske deske za sekljanje so lahko prisrčne na pogled, a vsekakor niso primerne za pripravo jedi, kot je pečen piščanec ali zelenjavna juha. Majhne kuhinjske deske uporabljajte za pripravo koktajlov, pri sekljanju večje količine zelenjave pa raje izberite veliko kuhinjsko desko.
Dodajanje sestavin v mrzlo ponev
Preden začnete kuhati, ogrejte pekač oziroma ponev, šele nato vanj/-o dodajte maščobo in ostale sestavine. Čeprav obstajajo tudi izjeme – slanino na primer popečemo v ponvi, ki je prej ne ogrejemo – je večinoma bolje, da ponev (oziroma pečico in pekač) prej ogrejemo, saj se bodo sestavine tako veliko lepše zapekle in ne bodo le vpile maščobe in se prijele na ponev.
Uporaba napačnega noža
Preden izberete nož, premislite, za kaj ga boste uporabili. Ali boste sekljali nekaj majhnega, na primer česen, ali boste nož uporabili za pripravo celega piščanca? Ste morda želeli odrezati le kos kruha? Svojo kuhinjo založite z različnimi ostrimi noži, tisti dotrajani nož, ki ste ga leta uporabljali za tako rekoč vse, pa končno vrzite v smeti.
Pečenje ohlajenega mesa
Preden začnete kuhati oziroma peči, segrejte meso na sobno temperaturo. Nikar ga le ne vzemite iz hladilnika in vrzite v ponev, saj se tako ne bo speklo enakomerno in bo po možnosti z zunanje strani zažgano, v notranjosti pa še vedno surovo. Meso pred pečenjem za 20 minut položite na kuhinjski pult in medtem pripravite ostale sestavine.
더 읽어보기: 가을 레시피: 고구마와 호박을 곁들인 맛있는 레시나 스튜
Neokušanje jedi med kuho
Če kuhano običajno pokusite šele, ko je skuhano in aranžirano na krožniku, takoj prenehajte s takšnim nespametnim početjem! Čar kuhanja je tudi v pokušanju in vmesnem dodajanju začimb. Nikar se ne bojte med kuho pokusiti svojih kulinaričnih umetnin, saj jih lahko le tako še izboljšate in izpopolnite njihov okus.