fbpx

Jokaisen kokin yleisimmät virheet (ja niiden korjaaminen)

Napake vsakega kuharja

Tiedätkö yleisimmät virheet, joita jokainen kokki tekee? Sillä ei ole väliä, oletko vasta oppimassa ruoanlaittoa vai oletko tehnyt sitä monta vuotta – ruoanlaittovirheet ovat yksinkertaisesti väistämättömiä. Vähentääksesi niitä mahdollisimman paljon tulevaisuudessa, tutustu jokaisen kokin yleisimpiin virheisiin ja niiden korjaamiseen.

Če še ne veste, katere so pogoste napake vsakega kuharja (in kako jih popraviti), berite dalje in se jim v prihodnje spretno izognite!

Površno branje recepta

Če ste pri kuhanju radi preveč navdušeni in začnete kuhati, še preden dobro preberete recept, ustavite konje in se najprej posvetite sestavinam in navodilom. Velikokrat se namreč zgodi, da sredi kuhanja ugotovimo, da nimamo določene sestavine ali kuharskega pripomočka, potrebnega za uspešno kuho.

Preden pričnete s peko, preberite celoten recept
Preden pričnete s peko, preberite celoten recept

Uporaba kuhinjske deske napačne velikosti

Majhne kuhinjske deske za sekljanje so lahko prisrčne na pogled, a vsekakor niso primerne za pripravo jedi, kot je pečen piščanec ali zelenjavna juha. Majhne kuhinjske deske uporabljajte za pripravo koktajlov, pri sekljanju večje količine zelenjave pa raje izberite veliko kuhinjsko desko.

Dodajanje sestavin v mrzlo ponev

Preden začnete kuhati, ogrejte pekač oziroma ponev, šele nato vanj/-o dodajte maščobo in ostale sestavine. Čeprav obstajajo tudi izjeme – slanino na primer popečemo v ponvi, ki je prej ne ogrejemo – je večinoma bolje, da ponev (oziroma pečico in pekač) prej ogrejemo, saj se bodo sestavine tako veliko lepše zapekle in ne bodo le vpile maščobe in se prijele na ponev.

Uporaba napačnega noža

Preden izberete nož, premislite, za kaj ga boste uporabili. Ali boste sekljali nekaj majhnega, na primer česen, ali boste nož uporabili za pripravo celega piščanca? Ste morda želeli odrezati le kos kruha? Svojo kuhinjo založite z različnimi ostrimi noži, tisti dotrajani nož, ki ste ga leta uporabljali za tako rekoč vse, pa končno vrzite v smeti.

Pazite, kakšen nož izberete pri pripravi določene hrane
Pazite, kakšen nož izberete pri pripravi določene hrane

Pečenje ohlajenega mesa

Preden začnete kuhati oziroma peči, segrejte meso na sobno temperaturo. Nikar ga le ne vzemite iz hladilnika in vrzite v ponev, saj se tako ne bo speklo enakomerno in bo po možnosti z zunanje strani zažgano, v notranjosti pa še vedno surovo. Meso pred pečenjem za 20 minut položite na kuhinjski pult in medtem pripravite ostale sestavine.

LUE LISÄÄ: Syksyinen resepti: herkullinen lecinapata bataattien ja kurpitsan kera

Neokušanje jedi med kuho

Če kuhano običajno pokusite šele, ko je skuhano in aranžirano na krožniku, takoj prenehajte s takšnim nespametnim početjem! Čar kuhanja je tudi v pokušanju in vmesnem dodajanju začimb. Nikar se ne bojte med kuho pokusiti svojih kulinaričnih umetnin, saj jih lahko le tako še izboljšate in izpopolnite njihov okus.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.