체중 감량을 위한 새해 결심은 아마도 가장 인기 있는 결심일 것입니다. 어떤 사람들은 효과가 없다는 것을 알면서도 매년 다시 적용합니다. 건강한 생활 습관을 형성하는 가장 성공적인 방법으로 수십 년 동안 입증된 지중해 식단으로 체중 감량과 건강한 삶을 바꿀 수 있습니다.
Kaj je nordijska dieta ?
Nordijska dieta temelji na hrani, ki je sezonska in pridelana naravno. Posebnost nordijske diete je, da zagovarja uživanje obrokov za mizo s prijatelji ali družino, kar je zelo specifično za večino skandinavskih držav. Mnogi strokovnjaki primerjajo nordijsko dieto s paleo dieto. V nasprotju s paleo dieto pa nordijska dieta, poleg naravno gojenih morskih sadežev, večji poudarek daje na uživanju sadja in zelenjave. 강조는 naravno pridelavo hrane, saj taka hrana vsebuje več hranilnih snovi in je zato okusnejša. Mnogi strokovnjaki trdijo, da vzdrževanje nordijske diete vodi do znižanja krvnega tlaka in izboljšanja zdravja srca.
Osnovna načela nordijske prehrane
Ključna živila, ki jih uživamo v nordijski dieti, so sveže in sezonsko sadje in zelenjava, cela zrna, morski sadeži in kakovostno meso, kot so teletina, govedina in perutnina (brez kože). Cilj je zaužiti hrano v 관계 ogljikovih hidratov proti beljakovinam 2:1, čeprav se za mnoge večji vnos ogljikovih hidratov ne zdi obetaven način hujšanja.
Pomembno pa je poudariti, da ta dieta ne temelji na kratkoročnem hujšanju, temveč na ustvarjanju zdravih in trajnostnih navad, ki bodo vodile v dolgoročno hujšanje. Vendar je pri nordijski dieti pomembno, da imajo ogljikovi hidrati nizek glikemični indeks.
Glikemični indeks pove, s kakšno hitrostjo se dvigne raven krvnega sladkorja po zaužitju določene vrste hrane. Živil z visokim glikemičnim indeksom, kot so datlji, riž in beli kruh, je potrebno zaužiri v omejenih količinah. Priporočljivo pa je uživanje hrane z zmernim in nizkim glikemičnim indeksom, saj ta počasneje sprošča insulin v kri.
V nordijski dieti je dovoljena skoraj vsa zelenjava. Najbolj priporočljive so korenovke, kot so repa, čebula in redkev. Sadje, kot so jabolka, hruške, jagodičevje, sveže fige, mango, sveže nektarine, pomaranče in breskve, imajo nizek glikemični indeks in je torej dovoljeno.
Prehrana v veliki meri temelji na ogljikovih hidratih, kot so polnozrnat riž, polnozrnate testenine, ječmen, rž, grah, rdeči fižol, sladki krompir, ajdova in ovsena kaša – ti izdelki imajo tudi nizek glikemični indeks. Ker je večji poudarek na morski hrani, se priporoča uživanje sardel, ki so bogate z omega 3, belih rib in lososa, ki so bogati z naravnimi maščobami. Lahko se posladkate s čokolado s 70 % ali več deležem kakava.
Strokovnjaki poudarjajo, da bi vsekakor morali poskusiti v svoje življenje uvesti nekatera načela nordijske prehrane in poskusiti spremeniti svoje navade na bolje.